Roditeljima i nastavnicima vratiti moć, ne budimo slepi pored očiju

NOVI SAD – O nemilom jučerašnjem događaju govori cela država, polemiše se o tome čija je ovo odgovornost bila i da li je sistem zakazao. Savetnica za roditeljstvo Biljana Grbović govorila je za NS Uživo i osvrnula se na ovu tragediju iz ugla roditelja.

Roditeljima je zabranjeno da budu jasan autoriteti svojoj deci, a dečija prava se paralelno sa tim maksimalno propagiraju

– Mene ovo uopšte nije iznenadilo i nisam ostala zatečena, iako to sada zvuči ružno. Veoma se trudim da objasnim i da ukažem na to gde smo stigli kao društvo i da smo decenijama slepi pored očiju. Dok god se plasira ideja da sa decom sve treba lepo rešavati i dok god se roditeljima i nastavnicima oduzima autoritet, a roditelji se opterećuju krivicom dok paralelno sa tim teče priča o dečijim pravima koja su zaista otišla u krajnost – nećemo uspeti da ovome stanemo na put. Deca više ne snose nikakvu odgovornost za svoje postupke, a imaju beskrajna prava. U ovom društvu kruži mišljenje da ukoliko se roditelji ponašaju autoritativno to predstavlja primitivizam i nerazvijeno vaspitanje koje je zadrto. Roditelji zato pokušavaju da uspostave balans i da pod pritiskom budu što bolji, a to se onda pokazuje kao neučinkovito – objašnjava Biljana.

Foto: Gradske info

Roditelji i nastavnici moraju da imaju moć

– Ne možemo zahtevati da nastavnici regulišu ponašanje dece u školi, a oduzeli smo im sva sredstva sankcionisanja dece koja se ružno ponašaju. Uz sve to, postoji sistem vrednosti u kom su dobrota i poštenje potpuno ismejani. Plemenit čovek je jednak naivnom i glupom čoveku, a sve dok deca rastu u tom okruženju uz sve one koji nemaju moć da ih usmere na određeni pravac u životu, dešavaće se ovakvi nemili događaji – objašnjava Grbović.

Na pitanje da li postoji nešto što može da se preduzme nakon ovakvog slučaja, naša sagovornica odgovara:

– Kroz svoja predavanja ja pokušavam već godinama da preduzmem nešto po pitanju osvešćivanja roditelja, da moderno roditeljstvo koje se plasira u medijima i na televiziji nije istina nego manipulacija. Na putu smo ka urušavanju porodice, narušavanju sistema vrednosti i degradacije jednog društva. Potrebno je regulisati sam sistem u školama, vratiti moć nastavnicima i učiteljima, kao i poštovanje prema istim.

Foto: Pexels

Celo društvo, a posebno deca, oslobođeni su lične, ali i kolektivne odgovornosti

Savetnica takođe ističe da je na svima nama da apelujemo i iskoristimo moć društvenih mreža za nešto što je kvalitetno i ispravno. U ovom slučaju nikoga konkretno ne možemo da krivimo, ali ovaj dečak koji je pucao, kao i njegovi roditelji, moraju da snose neku vrstu odgovornosti i sankcija. Ona za kraj naglašava da je potpuno normalno da su roditelji u Novom Sadu, ali i u celoj državi preplašeni, ali da je jedini način za nošenje sa strahom vera.

Foto: Pexels

– Ne bih volela da nas ova tragedija odvuče u neku vrstu paranoje, da pratimo decu na svakom koraku, jer to ipak nije zdravo za njihov razvoj i samostalnost, a bojim se da ćemo skliznuti u nešto takvo – zaključuje Biljana Grbović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: