Rezerve gasa u EU ponovo iznad 90 milijardi kubnih metara

MOSKVA – Rezerve gasa u podzemnim skladištima (UGS) Evropske unije ponovo su premašile 90 milijardi kubnih metara.

Upumpavanje gasa je rekordno i za više od dva puta je veće od povlačenja gasa iz podzemnih skladišta. Obim povlačenja je na na najnižem nivou svih vremena za kraj decembra, piše TASS. Temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine dovele su do primetnog smanjenja potrošnje gasa u Evropi i naglog pada cena, a ne očekuje se da će ni tekuća nedelja biti manje topla.

Prema podacima operatera Gas Infrastrakčer Evropa (GIE), povlačenje gasa iz podzemnih skladišta u zemljama EU iznosilo je 26. decembra samo 107,5 miliona kubnih metara, što je najniža cifra za taj dan još od 2011. godine, od kada GIE vodi tu evidenciju. Istovremeno, ubrizgavanje gasa u podzemna skladišta dostiglo je istog dana 220,5 miliona kubnih metara.

Grejna sezona u Evropi počela je 14. novembra i od tog datuma su zemlje EU iz skladišta povukle 15,42 milijarde kubnih metara gasa. Popunjenost objekata UGS u Evropi iznosi sada 83,21 posto, što je za 11,9 procentnih poena više od proseka na dan 26. decembra u poslednjih pet godina, i sadrže 90,05 milijardi kubnih metara gasa, navodi ruska agencija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: