logo transparend vojvodina uzivo

Renovira se Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Kovin“

KOVIN – U cilju oplemenjivanja izgleda i ambijenta Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Kovin“, renoviraju se i vraćaju u funkciju mnoge zgrade.

Velikim delom je mnogo toga urađeno. Završeni su radovi na kompletnom renoviranju objekta u kojem je bio smešten Odsek za produženi tretman demencija, za šta je bolnica izdvojila 13.542.565,10 dinara iz sopstvenih sredstava. Renovirane prostorije koristiće Kabineti za psihologiju i za socijalni rad, u obavljanju psihološke dijagnostike, socioterapijske zajednice i psihoterapijskih aktivnosti.

U toku je renoviranje sale Bioskopa, koja postoji od 1934. godine u bolnici i veoma je značajna za realizaciju svih kulturnih dešavanja i programa, a kompletne rekonstrukcije nije bilo od osnivanja.

Ambasada Suverenog Malteškog reda obezbedila je sredstva u visini od 4.731.228,00 dinara za sanaciju unutrašnjeg dela zgrade i zamenu stolarije, dok je bolnica uložila 4.500.865,00 dinara za kompletnu zamenu elektroinstalacija, krečenje, postavljanje rasvete i opremanje.

Zbog oštećenja nastalih vremenom, na pomenutoj zgradi je u prethodnoj godini rekonstruisana krovna konstrukcija. Sredstva u visini od 13.440.180,00 dinara obezbedila je Vlada AP Vojvodine, u cilju obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja ustanove i podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Sala bioskopa biće moderan i funkcionalan prostor, u kojem će pacijenti moći da uživaju u bogatom filmskom i kulturnom programu. Osim za filmske projekcije, sala je namenjena i za održavanje sastanaka i edukaciju.

Inače, u ovoj sali je pre 90 godina prikazan prvi film ne samo u bolnici već i u gradu. Filmovi tada nisu prikazivani samo za pacijente, nego i za osoblje i građanstvo.

„Bolnička dvorana. U produženju nemirnog odeljenja podignuta je velika dvorana za bioskop i druge kulturne potrebe. Sala ima i binu za pozorišne komade. U sali je instalirano električno osvetljenje. U njoj ima mesta za oko 250 ljudi, služi uglavnom za razonodu pacijenata.“ isečak iz knjige ,,Spomenica o desetogodišnjici Državne bolnice za duševne bolesti u Kovinu 1924-1934.“ (izdanje Uprave bolnice, štamparija R. Oberlajtera – Kovin).

Završetak radova i svečano otvaranje sale očekuje se za nedelju dana.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.