Renault Twingo slavi jubilej: Tri decenije savršenog malog automobila (FOTO)

Svojim revolucionarnim konceptom, originalni Twingo se pre 30 godina izborio za ulazak u odabrano društvo legendarnih francuskih automobila.

Prva generacija Twinga, koja se pojavila 1993, svojim originalnim izgledom obogatila je svet automobila, ali i postavila nove standarde u pogledu praktičnosti i iskorišćenja prostora. Ovaj model danas, kada proslavlja svoj 30.rođendan, ima sve preduslove da uđe u odabrano društvo koje čine čuveni automobili francuske industrije, kao što su Renault 4 ili Citroen 2CV.

Originalni Twingo i posle tri decenije od lansiranja privlači pažnju, a oni koji su ga posedovali puni su reči hvale za ovog “mališana”.

Priča o Twingu datira još iz 1980-ih, kada je Renault već snažno promovisao ideju minivan vozila, kao što je bio Espace.

Foto: Renault promo

Tako je pokrenut projekat W-60, iz kojeg je trebalo da nastane naslednik legendarne “četvorke”. Nastalo je nekoliko zanimljivih koncepata, ali nijedan od njih nije izrodio automobil jeftiniji od Renaulta 5.

Projekat je čak u jednom trenutku suspendovan, a zatim ponovo pokrenut 1987. pod kodnom oznakom X-06, a vodio ga je novajlija Patrik Le Kement.

Rezultat rada njegovog tima predstavljen je javnosti 1992. godine, kada je Twingo prvi put ugledao svetlost dana.

Foto: Renault promo

Twingo, kao kombinacija tri reči – Twist, Swing i Tango, osvojio je svet svojim razigranim bojama, inovativnim rešenjima i raznovrsnošću minivana.

Originalni model je prošao kroz tri redizajna, a do lansiranja nove generacije 2007. prodat je čak 2,4 miliona primeraka. Pritom nije otišlo dalje od 1.2 benzinskog motora, uključujući verziju od 16V.

Renault je lansirao bezbroj specijalnih verzija, a najupečatljivija ostaje ona najrazigranija sa platnenim krovom.

Prvi Twingo je bio (i ostao) popularan i kod nas, naročito kao polovnjak, pa se i sada često može videti na putevima Srbije.

Foto: Renault promo

Druga generacija izlazi 2007. To je model koji je na neki način predstavljao korak unazad, uz konvencionalniji dizajn.

Ipak, zadržao je nešto od originala sa veoma prostranom i prilagodljivom putničkom kabinom.

Samo sedam godina kasnije, treća generacija sa potpuno novim konceptom iza poznatog imena označila je kraj prvobitne ideje i zaokret ka nekim drugim vrednostima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: