Rekordni 65. Grožđebal posetilo više od 200.000 ljudi: Znate li da u Vršcu grožđe pada sa neba?

VRŠAC – Jubilarni 65. Dani berbe grožđa održani su minulog vikenda u Vršcu. Procena Turističke organizacije Vršca je da je ovogodišnji Grožđebal posetilo više od 200.000 ljudi, a podatak nadležnih državnih organa govori da je više od 30.000 došlo iz susedne Rumunije.

Simbolično, ova manifestacija započela je u četvrtak, pečenjem kobasica na vidikovcu kod crkve Svetog Krsta, koncertima lokalnih bendova na velikoj bini u centru grada i izborom za Vinsku lepoticu u hotelu Vila Breg.

Za Vinsku lepoticu izabrana je Milica Rajin, za pvu pratilju Nađa Pilić, za drugu pratilju Milica Bradvarević, za najšarmantniju Aleksandra Čebzan Zeman, a za devojku sa najlepšim osmehom Dragana Grujić.

U petak, u podne, u holu Gradske kuće, svečano je otvorena tradicionalna Izložba Grožđe, voće i vino, u holu Gradske kuće. Održane su i Grožebalske ulične trke sa preko 320 učesnika. Veče na velikoj bini, na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, započelo je koncertom „Mali jubileji“ Muzičke škole Josif Marinković. Usledilo je grandiozno svečano otvaranje i primopredaja ključeva između gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović i privremenog, grožđebalskog gradonačelnika, Vinka Lozića, a potom su Vrščani i njihovi gosti uživali u spektakularnom vatrometu i koncertu Tanje Savić, koji je pratilo više od 20.000 ljudi.

„Vinogradarstvo je u Vršcu jedna od najvažnijih, a svakako najstarija privredna grana, tako da se Grožđebalu pored gostiju i Vrščana najviše raduju naši vinogradari jer predstavlja kraj sezone velikih poslova i ubiranje plodova njihovog celogodišnjeg rada. Dragi vinogradari, lokalna samouprava će zajedno sa vama i u budućnosti nastaviti da unapređuje vinogradarstvo kao svoju iskonsku tradiciju kako biste što pre dostigli nivo proizvodnje poput zemalja koje su najveći izvoznici vina na svetu. Ovako veliki broj učesnika i posetilaca ovogodišnje manifestacije, rezultat je tradicionalnog gostoprimstva koji ste vi dragi Vrščani stvorili, a ja sam ponosna što godinama i decenijama na najlepši način predstavljate svoj grad. Zajedno ćemo i u narednim godinama činiti sve da budemo još bolji domaćini i da svaki sledeći Grožđebal bude još posećeniji“, istakla je u svom govoru na otvaranju 65. Grožđebala gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović. Otvaranju su prisustvovali i gosti iz Republike Srpske, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije.

U subotu je održan dečji masenbal. Učestvovalo je više od 180 dečaka i devojčica iz Vršca i okoline. Najuspešnije maske nagrađene su od strane žirija. Po završetku maskenbala, na velikoj bini je usledio dečji program u više segmenata, a uveče, posle svečanosti prijema novih vitezova u Banatski vinski red Sveti Teodor, održani su koncerti Sergej Ćetković i Tropiko bend.

Najposećeniji dan Grožđebala bila je nedelja. U podne je kroz centar prodefilovala karnevalska povorka, sa više od 20 grupa, koje su se predstavile posetiocima, po završetku karnevala.

Svi koji su se našli u širem centru Grada, negde od 14 časova, učestvovali su u nesvakidašnjem događaju koji se može videti samo u Vršcu i koji uvek obeleži ogromna zainteresovanost građana. Sve oči uprte su u nebo.

Reč je o svojevsnoj vazdušnoj lutriji, tokom koje se iz aviona, izbacuje grožđe sa nagradama. Svako ko je uhvatio neki od više od 150 padobrana, sa nagradnim kuponima, mogao je da dođe u prostorije Turističke organizacije Vršac po nagradu. Darodavci nagrada bili su lokalni privrednici i firme koje posluju u Vršcu. U prvih sat vremena podeljeno je više od stotinu ngrada: vaučera za piće u vršačkim kafićima, poklon paketa robe i slično. Oni koji nisu preuzeli nagradu, to mogu da učine u prostorijama Turističke organizacije Vršac, Trg Pobede 1, u radno vreme, do kraja ovog meseca.

Nedeljno veče obeležilo je svečano zatvaranje, Vinko Lozić je simoblično vratio ključeve Grada Vršca gradonačelnici Vršca i poželeo joj da i ubuduće podjednako uspešno vodi ovaj južnobanatski grad.

“Dragi naši gosti, dragi sugrađani! Došao je momenat da zatvorimo našu najveću svetkovinu iako se energija ovogodišnjeg Grožđebala još uvek oseća na svakom koraku. Vinko Lozić me je već obavestio da su posetioci ove godine oborili sve rekorde Dana Berbe Grožđa kakve ni on sam ne pamti, a znamo svi dobro koliko godina je on privremeni gradonačelnik. Ja mu se zahvaljujem što je i tokom ovog Grožđebala vodio računa o našem gradu i da ga Vrščanima večeras vrati u najboljem redu. Želim još jednom da se zahvalim svim gostima na ukazanom poverenju i nezapamćenoj poseti, drago mi je što možemo da vas zadovoljne i vesele ispratimio iz Vršca, a vama dragi Vrščani od srca hvala što ste bili predivni domaćini i što ste naš grad predstavili u najlepšem svetlu. Zahvaljujući vašem gostoprimstvu u prethodna tri dana, upotpunili ste bogat sadržaj koji je Vršac pripremio za ovogodišnju manifestaciju. Zato, uživajte i večeras, svi zajedno u Grožđebalskom programu, i vidimo se naredne godine”, rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović na zatvaranju Grožđebala.

“Veliko finale” 65. Grožđebala bio je koncert najveće zvezde sa ovih prostora – Zdravka Čolića, održan posle svečanog zatvaranja. Tri i po sati spektakl pratilo je više od 40.000 ljudi.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: