logo transparend vojvodina uzivo

Regionalni centar za upravljanje otpadom uskoro u Novom Sadu

NOVI SAD – Po ko zna koji put, bićemo svedoci kako Novi Sad ide u korak sa evropskim i svetskim standardima.

Povodom jučerašnjeg obeležavanja „Dana planete Zemlje“, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine Novog Sada, Mira Radenović, izjavila je da je regionalni centar za upravljanje otpadom u fazi javne nabavke za izvođača radova.

Tom prilikom je rekla da će Novosađani uskoro imati priliku da odvajaju otpad i upravljaju svojim čvrstim otpadom na najsavremeniji mogući način, kako to rade i zapadnoevropske zemlje.

„Način kako će sistem funkcionisati sprovodi se upravo ovako: prvo se otpad razdvaja na mestu nastanka, odnosno da pokušamo da primarno recikliramo sve ono što možemo, da odvojimo staklo, papir, karton, limenke, da odvojimo plastiku, a postavljaćemo i automate za tekstilne materijale. Sve što možemo da recikliramo primarno bez slanja na deponiju, to ćemo i da radimo“, izjavila je Radenović.

Primarna selekcija otpada podrazumeva da se svim domaćinstvima i privredi obezbedi po dve kante ili kontejnera za „suvi“ i „mokri“ otpad.

U „suvi“ otpad spadaju plastika, papir, karton i slične materije koje se mogu reciklirati, dok „mokri“ čini biorazgradivi otpad. Uz ove dve, biće omogućena i posebna separacija stakla.

Navela je i da će primarna reciklaža olakšati sakupljanje otpada JKP „Čistoća“.

Iskorišćena će biti maksimalna količina otpada koja će se pretvoriti u sirovinu. Taj proces će doprineti zaštiti životne sredine, smanjenju odlaganja otpada na deponiju i očuvanju prirode u smislu borbe protiv klimatskih promena.

Da podsetimo, krajem 2023. godine u Skupštini grada Novog Sada izglasano je, bez rasprave, 15. novosadsko javno preduzeće. Reč je upravo o novoosnovanoj gradskoj firmi „Regionalni centar za upravljanje otpadom“.
Sedište Regionalnog centra za upravljanje otpadom nalazi se na mestu buduće Regionalne deponije, što obuhvata širi prostor sadašnje Gradske deponije.

Ovo preduzeće neće biti samo novosadsko, jer će u njemu manjinske udele imati i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.