Reforma, torta koja osvaja: Brz i jednostavan recept koji će vas odmah kupiti svojim ukusom

Posle ručka nema boljeg načina da se zasladite od tradicionalne, čokoladne poslastice. Reforma torta je jedan od načina kako da zaokružite obrok, a recept za reformu je tako jednostavan i brz.

Sastojci za reformu tortu:

za jednu koru (ima ih 4):

4 belanceta
50 g šećera
malo soli
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

za fil:

250 g šećera
16 žumanaca
1 kesica vanilin šećera
pola kašičice ekstrakta vanile
100 g crne čokolade
300 g neslanog putera

za glazuru:

100 g crne čokolade
5 kašika ulja

za dekoraciju:

šlag
mleveni orasi

Priprema reforma torte:

Dobro zagrejte rernu dok pripremate kore. Pleh u kom ćete peći kore obložite papirom za pečenje.

U većoj činiji ulupajte belanca i so i mutite mikserom, pa polako povećajte brzinu.

Kada belanca počnu da se pretvaraju u šne, počnite postepeno da dodajete šećer nastavljajući da mutite. Potrebno je da mutite sve dok belanca ne postanu čvrsta i količina se ne udvostruči.

Kada se belanca umute, odložite mikser, ubacite mlevene orahe i brašno i špatulom promešajte. Sjedinjenu smesu prebacite u pleh i pecite do 20 minuta na 180 stepenu ili sve dok kora ne porumeni. Kada bude gotova, izvadite iz rerne i polako odvojte papir za pečenje. Ponovite postupak i za još tri kore, ukupno bi trebalo da ih bude četiri.

U drugu činiju dodajte sva žumanca, šećer i vanilin šećer, kratko umutite mikserom, pa dodajte ekstrakt vanile i na srednjoj brzini mutite sve dok dobijete gustu i svetlo žutu smesu.

Dobijenu smesu od žumanaca stavite na šerpu sa vrućom vodom i – kuvajte žumanca. Važno je da smesu neprestano mutite sve dok smesa sa žumancima ne proključa. Potom smanjite temperaturu i kuvajte ih na laganoj vatri do 30 minuta mešajući da žumanca ne zagore. Proveravajte da li u šerpi ispod imate dovoljno vode, pa ako nema dosipajte. Primetićete da su žumanca postala gušća poput pudinga.

Kada se žumanca zgusnu, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Pažljivo sklonite činiju sa pare i pokrijte je providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Puter sobne temperature umutite mikserom pa ubacite u ohlađenu smesu sa čokoladom i žumancima. Mešajte dok se sve ne sjedini.

Odaberite tacnu na kojoj će vam biti reforma torta. Stavite jednu koru i premažite ga slojem čokoladnog fila, pa stavite drugu koru i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i ceo fil. Ukoliko vam ostane više fila na kraju, možete ukrasiti bočne strane torte na kraju.

Umutite šlag, možete ga obojiti u braon ili dodati otopljenu čokoladu i ukrasiti tortu. U manjoj šerpi otopite čokoladu sa malo ulja i prelijte preko torte. Pospite mlevene ili sitno seckane orahe i poslužite.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.