Referendum u nedelju, pravo glasa ima više od 127.000 Subotičana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Glasačka kutija

SUBOTICA – Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava održaće se u nedelju, 16. januara, a iz Gradske izborne komisije kažu da su završne pripreme u toku, kao i da će biti preduzete sve protivepidemijske mere na glasačkim mestima kao bi građani bili bezbedni.

Skupština Srbije raspisala je za nedelju, 16. januar, referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”, zaokruživanjem odgovora “DA” ili “NE” na glasačkom listiću. Po rečima Nenada Kozomore, predsednika Gradske izborne komisije, pravo glasa ima 127.075 Subotičana, a svoje mišljenje će moći da iskažu na ukupno 102 glasačka mesta.

Na glasačkom mestu nalaziće se šest članova glasačkog mesta i šest zamenika, a glasačka mesta biće otvorena u 7 časova, dok će se zatvarati u 20 časova. Vodiće se posebno računa o protivepidemijskim merama, obezbeđene su zaštitne maske, zaštitna i dezinfekciona sredstva – kaže Kozomora.

On dodaje da su završne pripreme za održavanje referenduma u toku, te da je Gradska izborna komisija 11. januara zaprimila referendumski materijal od Republičke izborne komisije i da će taj materijal danas biti podeljen na glasačkim mestima.

Građani na glasačko mesto treba da ponesu poziv za referendum i važeću javnu ispravu, a ono što preporučujem, jeste da 16. januara, u nedelju, izađu u što većem broju i da glasaju prema svom ličnom nahođenju – poručuje Kozomora.

Novina na ovom referendumu je to što sada neće biti potrebno da izađe najmanje 51 odsto građana koji imaju biračko pravo da bi referendum uspeo, već odluku donose građani koji su izašli na referendum. To su, između ostalog, donele izmene Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je Skupština Srbije usvojila u decembru prošle godine, a po kojima se definiše da je odluka na referendumu doneta ako je za nju glasala većina građana koji su izašli na referendum.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: