Jelo koje ćete veoma često praviti.
Na našem podneblju pita je nešto što se veoma često nalazi na stolu. Prave se jednako i slatke i slane, od vučenih ili kupovnih kora, pa i one bez kora. Jedna je ipak većini omiljena – gibanica.
Međutim, mnogi ljudi iz različitih razloga ne konuzumiraju sir, a rado bi se počastili gibanicom.
Zato vam donosimo recept za pitu koja u sebi nema ni gram sira, a ukusom je možda čak i ukusnija od prave gibanice.
Sastojci:
- 500 gr kora za pite
- 750 gr kisele pavlake (1 kantica)
- 5 jaja
- 50 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 2 kašike ulja + 1/2 šoljce kisele vode
Priprema:
Kiselu pavlaku sjedinite sa jajima, dodajte ulje i posolite.
Kore podelite na gomilice po četiri.
Koru poprskajte mešavinom ulja i vode, stavite drugu koru, na nju nanesite pola kutlače fila, pa stavite još jednu koru i sipajte još pola kutlače fila, stavite još jednu koru i još pola kutlače fila.
Savijte stranice kora ka unutra sa jedne i druge strane, pa savijte u rolat i ređajte u podmazan pleh.
Tako radite dok imate materijala, a gotove rolate premažite mešavinom ulja i kisele vode.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite pitu dok ne porumeni, najmanje 30 minuta.
Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, pa isecite na parčad željene veličine i poslužite.
Prijatno!
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.