Recept za škotske palačinke kakve je pripremala kraljica Elizabeta II

U njenu čast, predstavljamo vam recept za škotske palačinke koje je kraljica Elizabeta II pripremila predsedniku Eisenhoveru 1959. godine.

Na osnovu zapisa iz Britanskog nacionalnog arhiva, kraljica je za predsednika pripremila palačinke prema porodičnom receptu, a kasnije mu je poslala pismo u koje je priložila recept, s napomenama i predlogom da se umesto šećera upotrebi melasa (jedna vrsta zamene za šećer, u tečnom stanju je).

A ovo je originalni recept:

400 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica vinskog praška za pecivo
četvrtina kašičice soli
2 veća jaja
50 g šećera
350 ml punomasnog mleka
2 kašike rastopljenog maslaca

Potrebno:

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, vinski prašak za pecivo i so u velikoj zdeli.
U zasebnoj zdeli srednje veličine penasto izmešajte jaja i šećer. Zatim umešajte veći deo mleka.

Napravite testo

Napravite udubljenje u sredini brašna i uspite smesu od mleka i jaja. Mešajte dok ne postane glatko, dodavajući još mleka dok ne dobijete odgovarajuću konzistenciju – dovoljno retku da se razlije po tiganju, ali ne toliko retku da curi. Umešajte otopljeni maslac.

Ispecite palačinke

Zagrejte tiganj za palačinke. Premažite ga s malo maslaca uz pomoć ubrusa. Spuštajte velike kutlače testa na ttiganj kako biste oblikovali palačinke. Kada počnu mehurići da se pojavljuju na površini (nakon 2 do 3 minute) lopaticom preokrenite palačinke. Pecite ih još 2 minute dok lagano ne porumene. Izvadite na tanjir i pokrijte čistom kuhinjskom krpom da ostanu tople dok ih sve ne ispečete.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.