Recept za saganaki: Grčki specijalitet od kog se stvaraju zazubice

Saganaki je poznati grčki specijalitet, koji se vrlo lako priprema i isto tako lako pojede. Radi se o čuvenom prženom siru, koji se priprema uz samo nekoliko sastojaka. Kako bi oduševili goste, Grci ga često “zapale” uz pomoć njihovog čuvenog pića uzo, ali to je sve po individualnoj želji pripreme.

Ovo je savršen dodatak jelima, a možete ga spremati i kao predjelo. Imajte na umu da, kada ga servirate, gosti će se najverovatnije grabiti samo za njega. Sada kada smo vas upoznali sa draguljem mediteranske kuhinje, pređimo na recept.

Sastojci za saganaki:

tabla ili velika kocka kačkavalja ili feta sira
so
biber
mirođija
maslinovo ulje
brašno
limun
med

Priprema saganakija: 

Ukoliko nemate pravi grčki sir, veoma je bitno da izabrani kačkavalj ili feta budu taman toliko tvrdi da se pri prženju ne raspadnu, ali i malo mekši, da se mogu lepo topiti i razvlačiti pri sečenju.

Sir izvadite iz frižidera i sačekajte malo da se njegova temperatura izjednači sa sobnom.

U dubok tanjir sipajte brašno i pomešajte ga sa malo soli, biberom i mirođijom.

Uvaljajte sir sa sve četiri strane.

U tiganj sipajte maslinovo ulje, dovoljno da prekrije dno.

Zagrejte ulje na srednjoj ili blažoj vatri. Kada se zagreje, ne treba da dimi.

Ubacite sir u tiganj i pržite po dva minuta na obe strane. Tokom prženja treba da se prave oni mehurići od ulja.

Sir treba da dobije zlatnu boju po površini i da se stvori tanka hrskava korica.

Isecite limun na kriške i servirajte uz sir odmah nakon prženja.

Po želji servirajte i med uz sir, za savršen preliv.

Odlično se slaže uz svež paradajz i malo bosiljka.

Prijatno!

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.