Potaž od bundeve je veoma popularno jelo jer je jeftino i zdravo, uz to što se brzo i jednostavno sprema.
Potaž od bundve kao i svi ostali potaži su idealan posni obrok i to na vodi.
Sastojci:
300-400 gr rendana ili sečena bundeva
3 šargarepe
2 krompira
2 luka
1,5 l vode
sol, biber, bosiljak
svež peršun i beli luk
Priprema:
Bundevu, iseckanu šargerpu i luk, te krompir, stavite u lonac sa 1,5 litara vode i lagano kuvajte 20-25 minuta, samo toliko da vam se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove, kao i šargarepa, i onda se kuva svega 10 minuta. Tako se čuvaju vitamini u povrću.
Moguće je dodavati još i neko drugo povrće po želji: kupus, karfiol, brokoli, grašak, paštrmak, ali onda je to pravi potaž od povrća.
Kada je povrće skuvano, ocedi se pola vode iz šerpi u kojoj je ostalo kuvano povrće. Uzmete štapni mikser i propasirate povrće da dobijete gustu masu. Dodajete po potrebi vodu od kuvanog povrća, koju ste prethodno izdvojili, da dobijete željenu gustinu. U ovoj fazi dodajete so, biber, i vratite na šporet da se malo prokuva. Čim provri, kuvajte minut dva, pa skinite sa ringle, dodajte iseckan sveži peršun i beli luk, i malo bosiljka, izmešajte i ostavite sa strane.
Ukrasite listovima peršuna, celera ili nane.
Potaž je predjelo i uz njega ne ide neko posebno piće. Možete po želji dodati komade krotona ili komadiće začinjenog dvopeka, da bi dobili punije jelo i ceo obrok.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.