Ukoliko ste sladokusac, teško je da ćete odbiti rolnice sa cimetom, pecivo koje se tradicionalno priprema u skandinavskim zemljama, a i na našim prostorima ima brojne poklonike.
Recepti variraju – od onog sa gotovim lisnatim testom, do domaćeg kiselog testa premazanog puterom koje mu daje specifičan miris, ukus i mekoću.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mleka
250 g putera
20 g svežeg kvasca
10 kašika šećera
2 žumanceta + jedno celo jaje
50 ml ulja
2 kesice mlevenog cimeta
Priprema:
Sipajte mleko u šerpicu i stavite na ringlu tek toliko da se smlači, pa ga skinite sa ringle, dodajte kašiku šećera, izmrvljen kvasac i kašiku brašna. Sve razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.
U činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, žumanca i ulje, pa zamesite meko testo. Kad se sastojci sjedine, prekrijte posudu sa testom pamučnom krpom i ostavite testo da narasta pola sata.
Potom ga premesite, razvucite oklagijom u veliki pravougaonik i premažite sa 125 grama putera.
Pomešajte devet kašika šećera sa dve kesice mlevenog cimeta, pa pospite preko testa premazanog puterom i uvijte u što tanju rolnicu. Ne zaboravite da što rolnica bude bila tanja, to će pecivo biti lisnatije.
Isecite rolnicu na tanke šnite, pa ih ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoje još 15-20 minuta. Obavezno pravite mali veći razmak prilikom ređanja u tepsiju, jer će rolnice narasti.
Potom ih premažite umućenim jajetom i preostalim rastopljenim puterom kako bi dobile lepu zlatnu koricu.
Zagrejte rernu na 220 stepeni, pa stavite cimet-rolnice da se peku. Posle desetak minuta smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite još pola sata.
Prijatno!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.