Recept za najbolji leskovački ajvar: Na pola kuvanja obavezno dodajte ovaj sastojak

Oni koji su probali ovaj leskovački ajvar kažu da boljeg specijaliteta ove vrste od ovog nema.

Potrebno je za pripremu:

12 kg pečenih paprika
1 l ulja
šest kašika šećera
šest kašika soli
četiri kašike esencije

Priprema:

U veliku šerpu sipati ulje, šećer, so i esenciju i kuvati na tihoj vatri da se sjedini. Potom dodati pečenu i samlevenu papriku, mešati, najpre slabije, a potom sve intenzivnije, na jakoj vatri. Tako sat vremena. Vruć ajvar sipati u vruće tegle i zatvoriti. Ne treba dodavati konzervans, piše Žena Blic.

Tu je još jedan recept
Potrebno je:

10 kg crvene paprike kvalitetne
2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
1 l ulja
1-2 kašike esencije ili sirće
beli luk, so
Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti potom krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku staviti u najlon kese i vezati da se paprika malo uspari da bi se lakše ljuštila.

Papriku potom osušiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti da odstoji preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise. Sutradan papriku samleti na mašini za meso. Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje treba da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne dobije željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar, na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre, dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni. Tegle puniti kašikom, povremeno „izlupati“ kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići. Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na zamračeno mesto.

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.