Vanilice su omiljen kolač ne samo u mnogim kućama u Srbiji, već i širom sveta. Svojevremeno su proglašene za najbolji kolač na svetu. Ali, ako pitate nekog starijeg koji kolač najviše voli, nemojte se iznenaditi ako čujete odgovor – krancle.
Iako su vanilice i krancle gotovo iste, one se ipak razlikuju po jednom sastojku koji ide u testo – orasima. U vanilicama ih nema, a u kranclama su, otkrivaju nam banatske domaćice, orasi obavezni.
Neke domaćice koriste samo poparene mlevene orahe sa mlekom, a mi vam donosimo recept po kom se krancle prave u Banatu – sa mlevenim i seckanim orasima koji se dodaju u testo.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 250 grama masti
- 1 jaje
- 1 žumance
- 100 gr mlevenih oraha
- 70 gr sitno seckanih oraha
- 150 gr šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
- korica limuna
- domaći džem
- malo mleka
Priprema:
Sipajte brašno u činiju, dodajte mast, pa dobro povežite, a onda dodajte i 100 grama šećera u prahu, rendanu koricu limuna, kesicu vanilin šećera, jedno jaje i jedno žumance, mlevene i sitno seckane orahe. Umesite testo u koje ćete po potrebi sipati malo mleka.
Pospite radnu površinu brašnom, pa stavite testo, razvucite ga oklagijom i modlom ili rakijskom čašicom vadite keksiće.
Tepsiju obložite pek papirom, na nju ređajte grancle i pecite na 160 stepeni dok ivice keksića blago porumene.
Spajajte po dva keksića džemom, pa svaku granclu uvaljajte u prah šećer pomešan sa kesicom vanilin šećera.
Prijatno!
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.