Recept za domaću alvu sa pistaćima: Ovo je pravi desert!

Alva je tradicionalna poslastica koja ima karakterističnu, mrvljivu teksturu i bogat ukus. Popularna je u mnogim kulturama širom sveta, posebno na Balkanu, Bliskom Istoku i u Mediteranskim zemljama, a često se služi kao slatki užitak uz kafu ili čaj.

Postoje različite vrste halve ili alve, a ovoga puta vam predstavljamo recept sa dodatkom pistaća, koji je mnogima omiljena vrsta.

Sastojci za alvu sa pistaćima:

1 šolja mleka u prahu
1/2 šolje šećera u prahu
1/2 šolje tahinija (susamove paste)
1 šolja pistaća

Priprema alve sa pistaćima:

Očistite pistaće i sitno ih sameljite. Ostavite nekoliko celih pistaća sa strane za dekoraciju. U šerpu stavite šećer i vodu, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kuvajte još nekoliko minuta dok sirup ne postane gust i lepljiv.

Skinite šerpu s vatre i u sirup postepeno dodajte tahini. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena. U dobijenu smesu dodajte mlevene pistaće. Dobro promešajte dok se pistaći ravnomerno ne rasporede.

Smesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje ili u nauljenu posudu. Poravnajte površinu i ukrasite je celim pistaćima Ostavite alvu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Prijatno!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: