Alva je tradicionalna poslastica koja ima karakterističnu, mrvljivu teksturu i bogat ukus. Popularna je u mnogim kulturama širom sveta, posebno na Balkanu, Bliskom Istoku i u Mediteranskim zemljama, a često se služi kao slatki užitak uz kafu ili čaj.
Postoje različite vrste halve ili alve, a ovoga puta vam predstavljamo recept sa dodatkom pistaća, koji je mnogima omiljena vrsta.
Sastojci za alvu sa pistaćima:
1 šolja mleka u prahu
1/2 šolje šećera u prahu
1/2 šolje tahinija (susamove paste)
1 šolja pistaća
Priprema alve sa pistaćima:
Očistite pistaće i sitno ih sameljite. Ostavite nekoliko celih pistaća sa strane za dekoraciju. U šerpu stavite šećer i vodu, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kuvajte još nekoliko minuta dok sirup ne postane gust i lepljiv.
Skinite šerpu s vatre i u sirup postepeno dodajte tahini. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena. U dobijenu smesu dodajte mlevene pistaće. Dobro promešajte dok se pistaći ravnomerno ne rasporede.
Smesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje ili u nauljenu posudu. Poravnajte površinu i ukrasite je celim pistaćima Ostavite alvu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Prijatno!