Recept za domaće posne krofne

Slatkiš od testa kome mnogi teško odolevaju ima i svoju posnu verziju.

U vreme posta najveći izazov za mnoge domaćice je napraviti za ukućane nešto čime će se svi zasladiti.

Jedna od poslastica kojoj je teško odoleti su svakako mekane, vazdušaste krofne, a po ovom receptu za posne krofne u njima ćete uživati kao i u onima koje se prave sa kremom.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 150 ml mlake vode
  • 100 ml kisele vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašika kristal šećera
  • ulje za prženje,
  • prah šećer za posipanje

Priprema:

U mlaku vodu stavite kašiku šećera i kvasac, promešajte i ostavitie 10 minuta. Dodajte kiselu vodu, ulje i vanilin šećer.

Promešajte i postepeno dodajite brašno.Umesite  glatko testo, pokrijte  ga i ostavite sat vremena da naraste. Zatim ga kratko premesite, razvucite oklagijom na pola centimetra debljine i vadite krugove pomoću čaše.

Ređajte na sto posut brašnom, prekrijte ih čistom krpom i ostavite 20 minuta.U međuvremenu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dovoljno je da bude najviše dva prsta ulja u šerpi.

Komade čašom izvađenog testa stavljajte u zagrejano ulje tako da gornja strana ide nadole.Pržite  30 sekundi ili dok ne dobiju zlatnožutu boju, pa okrenuti i pržite još oko 15 do 20 sekundi sa druge strane. Dok se prže, šerpu blago protresite, jer će vam tako krofne lepo narasti tokom prženja.

Krofne vadite na salvetu ili ubrus, pustite ih malo da se prohlade, a zatim pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.