Nema dileme da se u svakom delu Srbije dobro jede i da je svaki kraj specifičan po nekom svom specijalitetu. Ono šta je za Zapadnu Srbiju pečenje, za jug mućkalica, a za sever štrudle, tako su za istok specifične vlaške plašinte čiji se recept prenosi sa kolena na koleno, a domaćice se trude da sačuvaju tradiciju i stari način spremanja.
One su nalik piroškama, spremaju se od kiselog testa i jedan od glavnih sastojaka su sir i jaja. Ono što je jako važno jeste, da sir i kajmak uz koje se poslužuju budu domaći vlaški. Brzo se spremaju, a mogu se servirati i kao slatko jelo. Кod nas u narodu ovaj specijalitet je nadaleko poznat i mnoge generacije odrasle su upravo na ovim našim plašintama – kazala je za RINU Nada Perišić, koja decenijama pravi ovaj prepoznatljiv specijalitet sa istoka.
Gastro nostalgiju u poslednje vreme mogu da leče i u pekarama na istoku zemlje, ali i u pojedinim restoranima koji, za sada još uvek stidljivo služe neka tradicionalna vlaška jela. Ako u jelovniku vidite da piše plašinte, bar ćete sada znati o čemu se radi.
“Žene ovog kraja su želele da ovaj specijalitet otrgnu od zaborava, pa su u selu Rudna Glava u blizini Majdanpeka, pomoću udruženja žena “Vredne Vlajne”, napravile manifestaciju u kojoj se nadmeću praveći upravo pplašinte i tako par godina unazad”, dodala je Nada.
Ovaj delikates je izašao iz okvira svoje regije, pa je sa istoka stigao i na zapad Srbije. Način na koji se prave plašinte, ali i kakvog su ukusa ljubitelji dobrog zalogaja mogli su da provere u selu Gornja Gorevnica kod Čačka gde je plovinom oktobra održana manifestacija Mlečni put.
U nastavku evo predloga za ukusne vlaške plašinte
Sastojci:
pola kilograma belog brašna
250 ml vode
paketić kvasca
kašičica šećera
prstohvat soli
3 jaje
300 gr sira
ulje za prženje
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo tople vode, dodati kašičicu šećera i malo brašna, pa ostaviti da naraste. Brašno prosejati, posoliti, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje tople vode, zamesiti meko testo.
Nadošlo testo premesiti, pa na pobrašnjenoj površini tanko razvaljati. Podeliti na osam kvadrata. Svaki kvadrat filovati nadevom od sira i jaja, pa kružno preklopiti oko pet, šest puta od krajeva prema sredini.
Plašinte pržiti u dubokom ulju, po par minuta sa svake strane.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.