Kako “bao” inače znači “lepinja”, nema baš logike da se ovi azijski hlepčići za kojima je poludeo svet zovu bao bans (“buns” eng. “lepinja”), ali je ovo tako slatko ime za specijalitet čiji recept vam danas predstavljamo.
Bao bansi su nova moda u svetu hleba, traicionalno se pune sa svinjskim mesom, ali mogu da se spreme sa bilo kojim slanim ili slatkim filom.
Takođe, bao bansi mogu da budu i najrazličitijih oblika, jedino je važno da budu spremljeni – na pari.
Sastojci:
550 g običnog brašna, plus dodatak za posipanje
1 ½ kašika šećera, plus prstohvat
1 kašičica suvog kvasca
50 ml mleka
1 kašika suncokretovog ulja, plus dodatak za premazivanje testa i za činiju
1 kašika pirinčanog sirćeta
1 kašika praška za pecivo
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer i ½ kašičice soli u velikoj posudi.
Rastvorite kvasac i prstohvat šećera u jednoj kašičici tople vode, pa dodajte u brašno sa mlekom, suncokretovim uljem, pirinčanim sirćetom i 200 ml vode.
Mešajte testo i po potrebi dodajte još malo vode.
Prebacite testo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mesite 10 do 15 minuta, ili dok ne postane glatko. Stavite u lagano nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da nadođe dva sata ili dok se ne udvostruči.
Istresite testo na čistu radnu površinu, poravnajte ga rukama, pa ga pospite sa praškom za pecivo i mesite pet minuta.
Razvaljajte testo u dugačku kobasicu, debljine oko tri centimetra, pa isecite na komade širine oko tri centimetra. Trebalo bi da ih dobijete 18. Na dlanu svaki deo testa razvaljajte u kuglu i ostavite da odstoji još dva-tri minuta.
Oklagijom razvucite svaku lopticu, jednu po jednu, u ovalni oblik debljine oko tri do četiri milimetra. Natrljajte površinu testa uljem a potom ih stavite u posudu za paru, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu sat i po ili dok se testo ne udvostruči.
Zagrejte veliku paru na srednje jakoj vatri i kuvajte lepinje na pari osam minuta dok ne napuhnu.
Servirajte lepinje dok su još tople.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.