U većini starih domaćinstava u Vojvodini doručak je morao da bude obilan i kaloričan – ili slanina i jaja, ili čvarci, ili šunka, ili domaće kobasice uz sezonsku salatu i obavezan domaći hleb. Vremena su se promenila, a sa njima i stil života i navike, ali jedna od njih uspešno odoleva – doručak mora da obezbedi energiju za predstojeće dnevne obaveze.
Vojvođanske domaćice su u prošlom veku često pripremale ukućanima paštetu od čvaraka. Receptura koju prenosimo datira iz šezdesetih godina, a i danas se često priprema i služi, uz neznatne izmene – umesto uz hleb, sve češće se jede sa krekerima ili uz prepečen tost, i to za večeru. Neretko se služi i u vojvođanskim kafanama uz pivo.
Takođe, moderne domaćice dodaju i senf radi poboljšanja ukusa.
Sastojci:
250 grama čvaraka
2 kuvana jaja
mala glavica crnog luka
2 kisela krastavca i/ili dve crvene paprike iz turšije
2 kašike mekog sira ili mileram
malo bibera
malo senfa
Priprema:
Sve sastojke dva puta sameljite u mašini za meso. Ukoliko nemate mašinu za mlevenje mesa, možete da izradite paštetu i u blenderu, ali pazite da se čvarci prilikom blendanja ne usitne sasvim.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.