Recept dana: Žarbo kocke – pomalo zaboravljen starinski kolač, koji su domaćice, tradicionalno, služile nakon nedeljnog ručka

Što duže stoji, ovaj kolač je sve lepši.

Samo ime Žarbo kocke odiše tradicijom.

A ovaj kolač se, u mnogim kućama, tradicionalno služio nakon nedeljnog ručka.

Domaćice su ga, tek ponegde, pravile za slave ili božićne praznike, a čini se da ga danas retko ko priprema.

Recept će vam se sigurno dopasti, pogotovo ako ste ljubitelj oraha, čokolade i džema od kajsija.

Za maksimalno uživanje u ukusu, pustite ga da malo odstoji i uživajte u ukusu detinjstva.

Recept je starinski i ovako su ga pravile naše bake.

Sastojci:

Za testo:

– 4 jajeta
– 180 g masti
– 3 supene kašike šećera
– 200 ml mleka
– 500 g brašna
– pola paketića kvasca

Za fil:

– 250 g mlevenih oraha

– 250 g šećera
– 10 kašika džema od kajsijaZa preliv:

– 200 g čokolade za kuvanje
– 3 kašike meda
– 20 g putera

Priprema:

Mleko zagrejte tako da bude mlako, a zatim dodajte šećer i izmrvljen svež kvasac, kao i dve kašike brašna. Ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Mast umutite sa jajima, a zatim dodajte mešavini sa kvascem i onda postepeno dodajte brašno, pa sve to dobro izmesite. Kada testo bude počelo da se odvaja od prstiju, znaćete da je dobro pripremljeno. Podelite ga u četiri loptice, a zatim ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih razvucite oklagijom u dimenzijama pleha u kom ćete peći kolač.

Podmažite pleh mašću ili uljem i spustite prvu koru od testa i premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mlevenih oraha, a zatim preko nje stavite drugi deo testa. Ponovite postupak filovanja, a to isto uradite i za treću koru od testa. Kada preko trećeg fila budete stavili četvrtu koru od testa, kolač prekrijte krpom i ostavite ga da još malo naraste. Pecite ga pola sata na 180 stepeni. Ukoliko gornja kora počne brzo da tamni, prekrijte je aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete. Nakon što bude gotov, kolač ostavite da se ohladi, a onda ga prelijte vrućom čokoladom koju ćete rastopiti mlekom i puterom.
Bon appetit!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.