Recept dana: Uskršnja pletenica mora da se nađe na stolu u nedelju

Nakon strogog posta, na uskršnjem stolu pojavljuje se karnevalska povorka namirnica, jela, đakonija, a red je da ih predvodi fantastičan hleb još boljeg ukusa.

Ne postoji ništa lepše nago na Uskrs pojesti blago slatki hleb s maslacem, šećerom ili sirom.

Uz jaja kao simbol plodnosti, ponovnog rođenja, proleća i vaskrsenja, prase ili jagnje, kao životinju koja je žrtvovana zbog nas… hleb je jednako važan.

Ova pletenice mesi se lako, ne peče se dugo, a ukus je veličanstven.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 dl mleka
  • 1,5 dl jogurta
  • 1 kašika pavlake
  • 0,5 dl ulja
  • 1 jaje

Za premazivanje

  • 3 kašike margarina za mazanje
  • 1 jaje
  • susam za posipanje

Priprema

1. U mlako mleko s kašičicom brašna i šećera stavite kvasac da nadođe.

2. U činiju za mešenje sipajte deo brašna, so, šećer, ulje, jaje, pavlaku i nadošao kvasac, pa testo u pošetku mesiti sa varjačom. Uz dodavanje umućenog jogurta i ostatka brašna umesite testo, pa ga ostavite 30 minuta da nadođe.

3. Nadošlo testo razvucite u oblik pravougaonika, pa ga premažite margarinom, a zatim iseci na tri jednake lente po dužini. Svaku lentu uvijte kao rolat, ukupno tri, pa od njih ispletite pletenicu. Stavite je u podmazan okrugao pleh, pokrijte i ostavite 20 minuta da odmara.

4. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pletenicu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

Bon appetit!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.