Ako ste ljubitelj tiramisua, ali želite da uživate u njegovom neodoljivom ukusu na nov i praktičan način, recept za tiramisu kuglice je idealan za vas.
Ove male, slatke poslastice sa svim karakteristikama klasičnog italijanskog deserta donose bogatstvo ukusa u formi koja je idealna za uživanje u svakom trenutku.
Bilo da ih pravite kao poklon za drage osobe ili jednostavno kao brzi desert za vašu porodicu, tiramisu kuglice će oduševiti sve prisutne.
Ovaj desert je savršeno rešenje za one koji vole jednostavne i brze recepte, a opet žele da uživaju u nečemu luksuznom i ukusnom.
S kombinacijom piškota, maskarpone sira, kafe i kakaa, ovi zalogaji će vas podsećati na pravi tiramisu, ali u mnogo praktičnijem obliku.
Dodatno, uz sve to, ne morate da se trudite sa složenim pripremama – sve što je potrebno je malo mešanja i oblikovanja kuglica.
Vreme pripreme:
- 20 minuta
Sastojci:
- 200 g piškota
- 250 g maskarpone sira
- 100 g kisele pavlake
- 50 g prah šećera
- 100 ml kafe (može biti i instant kafa)
- 2 kašičice ruma (po želji)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice kakao praha (za posipanje)
- 50 g čokolade (po želji, za preliv)
Priprema:
1. Usitnite piškote u blenderu ili ih stavite u kesu i izmrvite oklagijom.
2. U manjoj posudi mutite maskarpone sir sa kiselom pavlakom, prah šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smesu.
3. U posebnoj posudi pripremite kafu (možete koristiti espreso ili instant kafu), dodajte rum po želji.
4. U smesu od sira, dodajte mlevene piškote, pa sve dobro promešajte. Zatim, postepeno sipajte pripremljenu kafu dok smesa ne postane dovoljno vlažna da se mogu oblikovati kuglice. Pazite da ne preterate sa količinom kafe, smesa treba da bude čvrsta, ali vlažna.
5. Uzimite male količine smese i oblikujte kuglice, veličine oraha, između dlanova.
6. Na tanjir stavite kakao prah i u njemu uvaljajte svaku kuglicu. Tako će svaka kuglica dobiti lep izgled i bogat ukus.
7. Ako želite, možete rastopiti 50 g čokolade i preliti njome kuglice ili je umesto toga koristiti za dekoraciju.
8. Stavite kuglice u frižider na najmanje dva-tri sata kako bi se stegle, a ukusi dobro povezali.
Bon appetit!