Oduševljenje svih koji ga okuse je zagarantovano.
Rizogalo, grčki puding od pirinča, dobio je ime po dva osnovna sastojka koja se koriste u njegovoj pripremi, pirinač (rizo) i mleko(gala).
Ako nikada ranije niste probali grčki verziju sutlijaša, bićete iznenađeni ukusom tako skromnih sastojaka kada se kuvaju zajedno.
Delikatno aromatizovan narandžom i cimetom, rizogalo je neverovatno kremast i lagan desert, koji se može poslužiti i kao slatki doručak.
Savršen je kada je serviran na bilo kojoj temperaturi, ali leti ga je posebno zadovoljstvo jesti kada je ohlađen u frižideru.
Ono što je specifično za grčku verziju ove poslastice je dodatak kukuruznog skroba, koji služi za zgušnjavanje, kao i upotreba arborio pirinča.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 100 g arborio pirinča
- 1200 ml mleka sa većim procentom masti
- 60 g šećera
- 1 kašičica arome vanile ili štapić sveže
- izrendana kora 1/4 narandže i 1/4 limuna
- 1/2 kašičica cimeta
- 1 kašičica kukuruznog skroba
Priprema:
1. U šerpu sa debelim dnom, sipajte mleko, pirinač, šećer, korice narandže i limuna, cimet i vanilu.
2. Krčkajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje oko 30-40 minuta.
3. Kada je pirinač omekšao, šerpu pomerite sa vatre i umešajte mešavinu od jedne kašičice kukuruznog skroba i kašike vode.
4. Poslužite vruće ili ohlađeno, po vašem izboru.
Bon appetit!
Pročitajte još: