Recept dana: Rizogalo, grčka verzija sutlijaša, savršen je spoj kremastog pirinča i aromatičnih citrusa

Oduševljenje svih koji ga okuse je zagarantovano.

Rizogalo, grčki puding od pirinča, dobio je ime po dva osnovna sastojka koja se koriste u njegovoj pripremi, pirinač (rizo) i mleko(gala).

Ako nikada ranije niste probali grčki verziju sutlijaša, bićete iznenađeni ukusom tako skromnih sastojaka kada se kuvaju zajedno.

Delikatno aromatizovan narandžom i cimetom, rizogalo je neverovatno kremast i lagan desert, koji se može poslužiti i kao slatki doručak.

Savršen je kada je serviran na bilo kojoj temperaturi, ali leti ga je posebno zadovoljstvo jesti kada je ohlađen u frižideru.

Ono što je specifično za grčku verziju ove poslastice je dodatak kukuruznog skroba, koji služi za zgušnjavanje, kao i upotreba arborio pirinča.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 100 g arborio pirinča
  • 1200 ml mleka sa većim procentom masti
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile ili štapić sveže
  • izrendana kora 1/4 narandže i 1/4 limuna
  • 1/2 kašičica cimeta
  • 1 kašičica kukuruznog skroba

Priprema:

1. U šerpu sa debelim dnom, sipajte mleko, pirinač, šećer, korice narandže i limuna, cimet i vanilu.

2. Krčkajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje oko 30-40 minuta.

3. Kada je pirinač omekšao, šerpu pomerite sa vatre i umešajte mešavinu od jedne kašičice kukuruznog skroba i kašike vode.

4. Poslužite vruće ili ohlađeno, po vašem izboru.

Bon appetit!

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.