Recept dana: Posne buhtle sa omiljenim džemom mirišu iz bakine kujnice i zovu da se nakratko umusavite kao dete

Buhtle sa džemom su starinska poslastica od kiselog testa poreklom iz Vojvodine.

Za pripremu fenomenalnih jufkica sa džemom treba vam malo vremena i strpeljenja, ali i, po mogućstvu, domaći džem.

Osim sa džemom, mogu se puniti i sa kremom, marmeladom, čak i sa pudingom kad prođe post.

Takođe, po želji ih možete premazati puterom ili margarinom kada ih složite u pleh.

Sastojci:

  • 400 ml mlake vode
  • kockica kvasca
  • malo soli
  • 1 kašičica šećera
  • 800-900 g brašna
  • džema po želji

Priprema:

1. U malo mlake vode rastopite kvasac, dodajte šećer, zatim ostatak vode, 400–450 g brašna, pa dodajte ostatak brašna da se zamesi srednje tvrdo testo. Možete dodati i koricu limuna.

2. Ostavite ga pokriveno na toplom oko 30 minuta da naraste, zatim ga rastanjiti za oko centimetar debljine, isecite na kocke, stavljati džem po sredini, ivice skupite i zatvorite da džem ne curi. Ređajte u pleh. Možete i u neki kalup od kuglofa.

3. Buhtle sa džemom pokrijte i pustite da narastu oko 20 minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni C 35-40 minuta. Pospite ih prah šećerom.

Bon appetit!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.