Recept dana: Luksuznu Dubai čokoladu sa kadaifom i pistaćima možete i vi lako napraviti kod kuće

Možda niste bili u Dubaiju, ali ako imate društvene mreže sigurno ste ovih dana “nabasali” na Dubai čokoladu koja naravno ima samo da se kupi u ovoj svojevrsnoj prestonici luksuza.

Ipak, malo po malo, ljudi su isprobali razne varijante ove poslastice koja se može napraviti i u domaćim uslovima. Izuzetno je popularna među influenserima i “fud blogerima”, a deluje i da će je neke poslastičarnice uvrstiti u svoje menije.

Ovaj recept kombinuje bogate slojeve čokolade sa luksuznim dodacima kao što su pistaći i kadaif (tanko rezano testo nalik na rezance koje se koristi u bliskoistočnim desertima).

Kadaif ima da se nađe i kod nas u bolje snabdevenim prodavnicama kora i rezanaca ili na pijacama, a ako ga nemate mogu da zameniti i sitno seckani orasi koji će poslastici dati hrskavost.

U suštini, priprema nije komplikovana i lako ćete to učiniti u kućnim uslovima jedino je važno da sastojci zaista budu kvalitetni kako biste dobili taj ukus o kom se priča.

Pored osnovnih sastojka, trebalo bi da imate i kalup za čokoladu.

A recept je jednostavan, našli smo ga kod čuvene blogerke Lorejn Eliot.

Vreme pripreme:

  • 20 minuta

Sastojci:

  • 150 g kadif testa, naseckanog i odvojenog
  • 60 g putera
  • 360 g pistać krema
  • 20 g tahinija
  • Prstohvat soli
  • 15 g roze čokolade (rubi čokolade ili nekih bombona koje se tope) – opciono
  • 1/2 kašičice kokosovog ulja
  • 15 g zelene čokolade (mogu i Wilton zelene bombone za topljenje) – opciono
  • 1/2 kašičice kokosovog ulja
  • 500 g tamne ili mlečne čokolade (po izboru)

Način pripreme:

U velikom tiganju sa visokim ivicama otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte naseckani kadaif, razdvajajući ga prstima kako se ne bi slepio.

Pržite testo dok ne postane zlatno i hrskavo, što traje oko 10 minuta. Povremeno ga mešajte kako bi se ravnomerno tostiralo. Važno je da bude zlatno i hrskavo.

U velikoj posudi pomešajte pistać krem, tahini i so, pa dodajte tostirani kadaif. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine i ostavite da se smesa malo ohladi.

Stavite kalupe za čokoladu na tacnu za lakše rukovanje. Istopite roze čokoladu u posudi u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, zatim umešajte kokosovo ulje.

Kašičicom lagano prskajte roze čokoladu po kalupu kako biste dobili dekorativni uzorak. Zatim istopite zelenu čokoladu, pomešajte sa kokosovim uljem i ponovite prskanje preko roze čokolade.

Stavite kalupe u frižider na nekoliko minuta da se prskana čokolada stvrdne.

U suštini roze i zelena čokolada imaju više dekorativnu funkciju, pa može i bez njih. Ako ne možete da ih nađete, preskočite ovaj korak i dekorišite čokoladu prema želji.

Istopite tamnu ili mlečnu čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili na pari dok ne postane glatka i tečna. Po potrebi dodajte malo kokosovog ulja za bolju teksturu.

Sipajte istopljenu čokoladu u kalupe, obložite ivice kalupa čokoladom tako da pokrije sve stranice. Ostavite višak čokolade da se ocedi kako bi sloj bio ravnomeran i tanak.

Ostavite čokoladu u frižideru da se stegne pre dodavanja fila.

Kašikom rasporedite smesu sa kadaifom i pistać kremom u oba kalupa. Poravnajte fil lopaticom kako bi se ravnomerno rasporedio.

Prelijte ostatkom čokolade, pazeći da se sve lepo pokrije i da nema praznina. Po potrebi poravnajte vrhove lopaticom ili strugalicom za čokoladu.

Vratite kalupe u frižider dok se sve potpuno ne stegne.

Kada su čokoladne table potpuno ohlađene i stvrdnute, pažljivo ih izvadite iz kalupa. Sada možete uživati u luksuznoj Dubai čokoladi sa predivnim slojevima i bogatim ukusom pistaća, kadaifa i čokolade!

Ovaj recept pravi dve velike čokoladne table od po 500 g, pa je idealan za deljenje ili kao poklon.

Vi svakako možete napraviti i polovinu mere za jednu čokoladnu tablu.

Po želji ukrasite dodatnim pistaćima ili kokosovim pahuljicama.

Bon appetit!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.