logo transparend vojvodina uzivo

Recept dana: Karamel princes krofna

Ako ste ljubitelj princes krofni, imamo novu sjajnu verziju za vas. Kada se tradicionalni slatkiš obogati karamelom, dobija se potpuno nova dimenzija poznatog slatkiša.

Mekano testo punjeno sa dva krema, dok je odozgo preliveno krckavom karamelom –  sve što ste ikada želeli od poslastice.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Testo:

  • 200 ml vode
  • 50 g putera
  • 150 g višenamenskog brašna
  • prstohvat soli
  • 4 jaja

Karamel krem:

  • 4 kašike šećera
  • 150 ml slatke pavlake
  • 300 ml slatke pavlake

Krem od vanile:

  • 400 ml mleka
  • 50 g kreme od vanile u prahu ili kukuruznog skroba
  • 4 kašike šećera
  • 300 ml slatke pavlake

Karamel glazura:

  • 125 g šećera
  • 45 g putera
  • 75 ml slatke pavlake

Priprema:

U jednu šerpu sipajte 150 ml slatke pavlake i pustite da se lagano zagreje. Skinite sa ringle. U drugu šerpu stavite četiri kašike šećera i lagano zagrevajte da se topi, sve vreme mešajte dok ne postane tečan. Potom u njega sipajte slatku pavlaku (iz više puta) koju ste zagrejali i neprestano mešajte. Kada je umešano prespite u staklenu posudu. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.

Pomešajte polovinu od 400 ml mleka sa pudingom od vanile ili kukuruznim skrobom. Dobro umešajte da nema grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite na šporet. Dodajte mu četiri kašike šećera, Zagrejte ga na šporetu do tačke ključanja, pa dodajte deo sa pudingom i skuvajte dok ne postane gusto. Kada je gotovo ostavite ga da se hladi, takođe prekrivenog providnom folijom.

U šerpu stavite 50 g putera i 200 ml vode, kao i prstohvat soli. Kada se puter otopio u vodi lepo promešajte, pa dodajte 150 g brašna. Sve vreme mešajte, a testo je gotovo kada počne da se lepi za dno. Mutite testo mikserom dok se hladi. Dodajte mu jedno po jedno jaje (ukupno četiri) sve vreme muteći.

Stavite testo u špric i oblikujte krofnice ređajući ih u pleh. Pecite ih na 230 stepeni desetak minuta, pa potom još desetak na 200 stepeni Celzijusa.

Umutite 300 ml slatke pavlake, pa dodajte karamel malo po malo, muteći sve vreme.

Potom umutite 300 ml slatke pavlake, pa dodajte vanil krem i umešajte sve zajedno.

Kremove odložiti u frižider.

Presecite ohlađeno pečeno testo za krofnice na pola.

Zagrejte slatku pavlaku na šporetu. U drugu šerpu sipajte 125 ml šećera i zagrejte da postane tečan. Dodajte zagrejanu pavlaku, pa mešajte, dok je još na šporetu dodajte i puter, pa sve zajedno umešajte.

Vrhove krofni umočite u karamel i ostavite da se stegne. Na donji deo stavite najpre vanil krem, pa potom i karamel krem. Sjedinite donji i gornji deo. I vaše karamel princes krofne su gotove!

Bon appetit!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.