Dubai ukus osvojio je svet. Od kada je Dubai čokolada postala viralna, pa se ljudi masovno zaljubili u ukus prženog kadaifa sa pistaći kremom i čokoladom, pojavile su se razne verzije ovog slatkiša.
Razni kolači i torte sa nadevom od kadaifa i pistaća, a spretne domaćice ubrzo su patentirale i recept za Dubai čizkejk. Oni koji su ga probali, kažu da je izvanredan, a ako želite i vi da se upustite u ovu kulinarsku avanturu, donosimo vam sjajan recept za Dubai čizkejk.
Možda će biti potrebno nešto više vremena za pripremu od standardnog čizkejka, ali verujte da se isplati.
Nije loša ideja ni da baš ovom poslasticom obradujete ukućane za Uskrs.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
Podloga:
• 300 g mlevene plazme
• 100 g putera
• 160 ml mleka
• 2 kašike šećera u prahu
Deo sa kadaifom:
• 250 g kadaifa
• 200 g krem od pistaća
• 2 kašike šećera u prahu
• 50 g putera
Fil:
• 250 g mascarpone sira
• 6 kašika šećera u prahu
• 350 ml slatkog vrhnja
• 1 kašika nekog čokoladnog krema
Preliv:
• 100 ml slatkog vrhnja
• 130 g čokolade
Priprema:
U dubljoj posudi sjediniti mleveni keks, šećer, istopljeni maslac i mleko. Dobro sjediniti, pa smesu utisnuti u kalup veličine 24 cm obložen krutom folijom, a ako je nemate bolje je da koristite kalup 26 cm jer torta dođe baš do vrha.
Usitnjen kadaif prepržiti na puteru dok ne poprimi zlatnu boju. Zatim dodati pistać krem i šećer. Sve lepo sjediniti, pa ovu smesu rasporediti preko podloge od plazme.
Pomešati sir sa šećerom u prahu, pa dodati 400 ml slatke pavlake. Sve umutiti u čvrst šlag, pa dobijeni krem podeliti na dva dela.
Prvi deo naneti na deo sa kadaifom, a u drugi dodati kašiku nekog čokoladnog krema po izboru, tipa nutela, linolada… Umešati, pa staviti preko belog dela.
Ganaš napravite od 130 g mlečne čokolade koju ste istopili sa 100 ml slatke pavlake: Mešati dok se čokolada u potpunosti ne istopi.
Prohladiti, pa preliti preko krema.
Kada se kolač ohladi, dekorisati po želji. Predlog su mrvljeni pistaći.
Bon appetit!