Recept dana: Čokoladni čizkejk, desert kojem ne možete reći ne – brzo se pravi, još brže nestaje

Ako ste ljubitelj čokolade i kremastih deserata, onda je ovaj čokoladni čizkejk savršen recept za vas!

Bez potrebe za pečenjem i komplikovanim postupcima, ovaj desert je brz, jednostavan i neodoljivo ukusan.

Bogat je čokoladnim slojevima i kremastim filom, a sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka i malo strpljenja dok se stegne u frižideru.

Savršen je za svaku priliku – bilo da ga priprema za rođendansku proslavu ili kao poslasticu posle ručka.

Uživajte u svakom zalogaju i prepustite se savršenoj harmoniji ukusa.

Vreme pripreme:

  • 25 minuta (+nekoliko sati za hlađenje)

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2-3 kašičice šećera

Za fil:

  • 400 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake za šlag
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 kašičice želatina (ako želite da fil bude čvršći, ali nije obavezno)
  • 2 kašičice mleka (ako koristite želatin)

Za preliv:

  • 100 g tamne čokolade
  • 2 kašičice ulja

Priprema:

1. U velikoj činiji pomešajte mleveni keks, šećer i otopljeni maslac. Dobro sjedinite sve sastojke. Smesu prebacite u dno okruglog kalupa (prečnika 20-23 cm) i dobro utisnite da dobijete ravnu podlogu. Stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta.

2. Otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, pa je ostavite da se malo ohladi. U velikoj činiji, mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane glatka i kremasta masa.

3. U posebnoj činiji, umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Otopljenu čokoladu pažljivo sjedinite sa krem sirom, a potom dodajte umućenu pavlaku i sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ako koristite želatin, pomešajte ga sa mlekom i stavite u mikrotalasnu na 10-15 sekundi da se rastopi, a potom ga dodajte u čizkejk fil i dobro sjedinite.

4. Dobro izmešani fil prebacite na ohlađenu koru i poravnajte površinu. Stavite čizkejk u frižider na najmanje četiri sata, najbolje preko noći, kako bi se stisnuo.

5. Kada se čizkejk stegao, otopite čokoladu sa malo ulja dok ne postane glatka i sjajna. Prelijte ohlađeni čizkejk sa otopljenom čokoladom i vratite ga u frižider na još 30 minuta da se preliv stegne.

6. Pre nego što servirate, izvadite čizkejk iz kalupa, pažljivo ga iseckajte.

Bon appetit!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: