Od lubenica se ne pripremaju poslastice, ali ni zimnica. Ono što možete sačuvati za zimu jeste kora. Od kore možete napraviti ukusno i dekorativno slatko
Sastojci:
350 g očišćene kore od lubenice
300 g šećera
1 dl vode
1/2 manjeg limuna
vanila po ukusu
Priprema:
Koru od lubenice isecite na manje kockice. Rastvorite 1/2 kašičice sode bikarbone u ok 2 dl vode, stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu. Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile.
Slatko pokrijte krpom i ostavite ga da se ohladi. Potpuno ohlađeno slatko od lubenice, sipajte u čistu teglicu. Teglicu zatvorite celofanom, a potom metalnim zatvaračem.
Ukoliko ne volite miris i ukus limuna, u slatko od lubenice možete dodati prstohvat limuntusa ili vitamina C u prahu. Količina je za oko 350 ml slatkog.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.