Razumeti generaciju Z

gen Z
Gen Z se odnosi na post-milenijalce rođene između kasnih 90-ih i ranih 2000-ih. Ne poznaju svet koji je postojao pre pametnih telefona i pristupa internetu, oni se smatraju digitalno najrazvijenijom generacijom.

Pre interneta, ljudski odnosi i pristup kulturi bili su ograničeni na blizinu; međutim, nakon interneta, posebno nakon pandemije, obim izloženosti različitim pogledima na svet značajno se proširio. Gen Z, koji su rođeni u svetu sa razvijenim društvenim medijima, imali su priliku da uče o različitim kulturama širom sveta u ranoj mladosti i oslanjali su se na različitost tokom godina formiranja identiteta.

Globalne platforme povezivanja omogućile su im da budu svedoci iskustava marginalizovanih zajednica, što je promovisalo njihovu sposobnost da razmišljaju van okvira i da više prihvataju različitosti. Na osnovu istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Stenford, Gen Z ima tendenciju da brine o autentičnim, nehijerarhijskim, raznolikim i saradničkim društvenim vrednostima. Imaju pragmatičan stav o klimatskim promenama, rasnim nemirima i političkoj polarizaciji.

Uticaj Gen Z na jezik

Društveni mediji su promenili način na koji se ljudi povezuju i kako učimo jedni o drugima, ubrzali su promenu jezičkih trendova i stvorili globalnu kulturu mladih. Kako su grupe za ćaskanje, trenutne poruke i video platforme postale dominantan oblik komunikacije, tekstualni razgovori, koji se sastoje od skraćenica, ušli su u svakodnevni razgovor. Gen Z se takođe smatra „kopi-pejst“ generacijom, koja uključuje reciklirane fraze iz viralnih video zapisa i mimova.

Bejbi bumeri su bili prva generacija koja je prihvatila sve više uzročne lingvističke trendove, često koristeći reči kao što su cool, super, i blam, čak i u profesionalnim okruženjima; međutim, kako je internet značajno promenio pristup, brzinu i stil komunikacije, generacija Z je usvojila različite jezičke manire.

Kako se mnogi razgovori odvijaju na mreži među generacijom Z sloboda da govore i iznose svoje mišljenje i budu transparentni u pogledu svoje tačke gledišta mnogo je lakše u poređenju sa prethodnim generacijama čiji se aktivizam odvijao tokom ličnih debata i protesta, koji su bili otvoreniji za fizičke svađe i pravne reprekusije.

Zato je sloboda, svega, za njih najvažnija. Imajte razumevanja kada sa njima razgovarate i nemojte očekivati da će sprovoditi ili se ukalupiti u “stare” društvene norme i načine ponašanja.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.