Različite vrste kafe- koja je dobra za mozak, a od koje ćete gubiti kilograme

Bez kafe je teško zamisliti početak dana ili bilo koji susret. Kafa je postala i više od napitka, ona je i poziv na razgovor, susret, nekada i statusni simbol. Ipak, možete biti zdravija i definitivno je važno koja kafa je vaš izbor.

Dijetetičar Amber Somer navodi da o tome da li je zdrava kafa odlučuje nekoliko faktora- zavisi od sorte zrna, uslova uzgoja, vrste pečenja, veličine mlevenja, načina kuvanja, temperature i trajanja kuvanja.

„Kafa je povezana sa dugom listom potencijalnih zdravstvenih koristi i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i rak. Antioksidansi u kafi mogu pomoći u smanjenju upale, utiču na zdravlje probave. Kafa takođe sadrži kofein, koji je poznat po svojim efektima povećanja energije. Može da utiče na mršavljenje, poboljšanje kognitivne performanse, smanjuje depresiju i štiti od neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. S druge strane, previše kofeina može izazvati ubrzan rad srca, krvni pritisak, anksioznost i poteškoće pri uspavljivanju. Studije pokazuju da je ispijanje dve do pet šoljica kafe dnevno povezano sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, depresije i određenih vrsta raka. Uopšteno govoreći, bezbedno je konzumirati do 400 mg kofeina dnevno“, navodi Somer za magazin Helti.

Najbolja kafa za mršavljenje: crna kafa

Mleko i šlag u kafi smanjuju zdravstvene prednosti kafe iz nekoliko razloga. Za početak, dodaju nepotrebne kalorije. Takođe, mleko smanjuje količinu polifenola iz kafe. Preterivanje sa zaslađivačima može imati negativne posledice po zdravlje.

Najbolja kafa za zdravlje mozga: robusta

Faktori kao što je izbor zrna i metode kuvanja utiču na nutritivni sadržaj šolje i na to da li će to biti mešavina za jačanje mozga. Kuvanje sa višim nivoom ekstrakcije dovešće do većeg nivoa kofeina i antioksidanata u kafi. Turska kafa ima  najviše potencijala da učini dobro za vaš mozak, a posebno ona kuvana od robusta zrna kafe.

Najbolja kafa protiv upala: arabika sa kurkumom

Zrno arabike ima veći nivo antioksidansa. Održavanje visokog nivoa antioksidansa u vašoj kafi može imati antiinflamatorne prednosti u celom telu – a dodatk poput kurkume, cimeta i kakaa ne samo da dodaju ukus već i pojačavaju antioksidativne i antiinflamatorne prednosti vaše kafe, objašnjava Somers.

Najbolja kafa za osetljiv stomak: hladna kafa

Kofein može da iritira vaš stomak i pogorša stanja kao što je sindrom iritabilnog creva. Kuvanje na višoj temperaturi će takođe dovesti do viših nivoa kofeina, a istraživanja pokazuju da hladna kafa ima nižu koncentraciju kiselih jedinjenja što je svakako bolje za osteljiv želudac. Pošto je kafa manje kisela, sama kafa obično nema tako gorak ukus.

Najbolja kafa za trudnice: mača

Američki koledž akušera i ginekologa navodi da je bezbedno za trudnice da konzumiraju do 200 miligrama kofeina dnevno. Instant kafa obično ima najmanju količinu kofeina po šoljici, a ipak neke žene ne mogu da podnosu kafu i kada su trudne. Zamena mača kafe može pomoći u smanjenju rizika od ovih simptoma, a sa oko 70 miligrama kofeina po šoljici, dobićete kofein bez brige da ćete preterati.

Najbolja kafa za bolesti bubrega: filtrirana, nezaslađena, bez ukusa

Istraživanje iz 2024. sugeriše da kafa zapravo može imati zaštitni efekat na bubrege. Studija je otkrila da ljudi koji piju kafu doživljavaju sporiji pad funkcije bubrega tokom vremena i imaju manji rizik od hronične bolesti bubrega. Dodatna istraživanja su pokazala da je konzumacija kafe povezana sa značajnim smanjenjem komplikacija ili smrti povezanih sa hroničnom bolešću bubrega. Istraživanje iz 2024. ukazuje na filtriranu, nezaslađenu kafu kao najsigurniju za bubrege.

Najbolja kafa za srčanu aritmiju: nezaslađena, sa kofeinom, crna

Nove smernice Američkog koledža za kardiologiju i Američkog udruženja za srce su da za ljude sa nepravilnim otkucajima srca kofein nije problem. Autori primećuju da se većina studija vezanih za zdravlje srca fokusira na crnu kafu sa kofeinom, tako da je to preporuka za ljude sa srčanim aritmijama. Međutim, preskočite šećer, aromatizirane sirupe, šlag i druge slatke dodatke.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: