Razbijanje tanjira kao deo novogodišnje tradicije

Tradicija razbijanja tanjira nas prvo asocira na stare Grke, no postoji još jedan narod koji veruje u pozitivnu stranu lomljenja tanjira i ona im je glavni deo novogodišnje tradicije.

Zvuk razbijanja tanjira, glasnog zvuka kada se tanjir sretne sa podom, karakterističan je i ima tendenciju da svi poskoče i okrenu glavu u restoranu da vide šta se dešava. Većina nas, zaprepašćena, pomisli: O ne! dogodila se nezgoda. Ali kada se tanjiri razbiju o pod na okupljanju Grka — bilo da se radi o taverni, venčanju, krštenju ili intimnoj zabavi, razbijanje tih tanjira nije slučajno. Lomljenje tanjira se radi namerno, uz muziku, u znak slavlja, a često ćete čuti reč „Opa!“ izraženo sa velikom radošću života kada se to dogodi.

Zašto se lome tanjiri?

Razbijanje tanjira korišćeno je da označi kraj i početak, da otera zle duhove i da izrazi obilje.

Proslavljanje nove godine je radostan praznik, no postoje raznovrsne i interesantne tradicije  širom sveta koje za nas mogu biti nesvakidašnje. Danci su jedan od tih naroda koji imaju nesvakidašnji doček nove godine. Ono što bi se inače smatralo vandalizmom za njih nosi veoma staru tradiciju. 

Poreklo ove tradicije je nepoznato, povezuje se sa vikinškom Danskom gde se tokom cele godine skupljaju korišteni tanjiri koji su već napukli ili oštećeni. Ti tanjiri su na kraju godine bacani, umesto uništavanj novih tanjira. Kad otkuca ponoć te, već oštećene tanjire razbijaju ispred ulaznih vrata prijatelja. Hrpa koja ostane ispred vaših vrata će pokazati koliko ste popularni među svojim prijateljima.

Ova tradicija se  počela sprovoditi u mnogim evropskim zemljama i na kraju meri vašu sreću u smislu broja prijatelja koje imate!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: