Ratari u Sremu očekuju solidan rod pšenice

Procene su da bi, ako vremenski uslovi dozvole, za oko mesec dana trebalo da padnu prvi otkosi pšenice, kojom je u Srbiji zasnovano oko 700 hiljada hektara. Ta ozima kultura nalazi se u fazi nalivanja zrna i kako navode ratari iz Srema, hlebno žito je u dobrom stanju uprkos nestabilnom vremenu i očekuje se solidan rod.

Kao i svake godine, uoči žetve pšenice postavlja se pitanje otkupne cene za novi rod i isplativosti gajenja te biljne vrste.

U Opštini Irig, kako navode tamošnji ratari, pšenica u atarima za sada dobro izgleda i obećava dobar rod, naročito na parcelama gde su proizvođači ispoštovali tehnologiju gajenja i na vreme uradili mere zaštite. Dobrom prinosu po hektaru nada se i ratar Goran Vuković iz Šatrinaca.

– Kako stvari stoje obećava više nego ikad , doduše ima još mesec dana do žetve, svaki dan se pojavi loše vreme, grad, odnese svoje tako, da još je to daleko i treba izdržati za oko mesec dana je do žetve i očekujemo između 7 i 8 tona po hektaru neki realan prinos – kaže Vukotić.

Stanjem pšenice u polju zadovoljan je i ratar Branislav Pušić iz Neradina koji smatra da bi na njegovim parcelama pod pšenicom mogao biti rod od 7 tona po hektaru.

– Za sada je pšenica solidna i u dobrom stanju i sada sve zavisi od ovih kiša da li će i kada će stati. Sada je već preterana vlaga, što se tiče padavina. Videćemo, a za sada je dobro. Očekujemo oko 7 tona po hektaru i to je realno i da bude jer je pšenica u dobrom stanju i videćemo do kraja šta će biti – priča Pušić.

Uoči žetve pšenice, otkupna cena za novi rod, goruća je tema. Ulaganja su velika u proizvodnju, a najava otkupnih cena mala, kažu ratari u Opštini Irig.

– Ja mislim da sve ispod 30 dinara za kilogram je gubitak i sa 30 dinara je pozitivna nula neka, ali s obzirom da smo bacili đubre jesenas za 11 dinara i za tu prvu prihranu za 9 do 9,5 dinara i šta da pričamo za otkupnu cenu od 17 ili 18 dinara za kilogram – rekao je Todor Kijački iz Krušedola.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, u ovom delu Srema trebalo bi da počne žetva ječma, ozime kulture, koja je završila fazu sazrevanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.