Raspisan konkurs za startap preduzeća i mlade preduzetnike

VOJVODINA – Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je po prvi put Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme u 2023. godini – startap za početnike i mlade.

Iznos u visini od 18 miliona dinara namenjen je novoosnovanim privrednim subjektima u cilju lakšeg funkcionisanja i povećanja stepena opstanka na tržištu i zapošljavanja, poboljšanja uslova poslovanja i unapređenja konkurentnosti, kao i sveukupnog daljeg rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini, sa posebnim osvrtom na mlade početnike.

Tim povodom, danas je u Pokrajinskoj vladi održana konferencija za medije na kojoj se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević koji je naglasio da se sredstva odobravaju po principu refundacije i da se izraz „startap” odnosi na preduzeća iz svih delatnosti koja su pokrenuta tokom prošle ili tekuće godine.

„Mnoga istraživanja su pokazala da su upravo prva i druga godina kritične za opstanak novootvorenih preduzeća i upravo zato je težište ovog konkursa na preduzećima koja su otvorena 2022. i 2023. godine”, izjavio je Ivanišević i dodao da prednost imaju privrednici koji su mlađi od 35 godina, ali da će resorni sekretarijat refundirati iznos sredstava i za lica koja su starija s obzirom na to da Nacionalna strategija za zapošljavanje prepoznaje i druga lica kao teže zapošljive kategorije.

Iznosi koji su predviđeni da budu opredeljeni po svakom privrednom subjektu su od 200.000 do milion dinara i ukupan iznos mora biti isplaćen do završetka konkursa.

Pod nabavkom mašina/opreme podrazumeva se proizvodna i druga oprema koja je u funkciji izrade ili pripreme i dorade finalnog proizvoda i/ili pružanja usluge. Mašine/oprema mora biti namenjena za profesionalnu upotrebu u okviru delatnosti.

„Ovaj konkurs će nam biti jedna vrsta istraživanja tržišta i potreba biznismena koji kreću u novi biznis, da bismo mogli za sledeću budžetsku godinu da napravimo projekciju kako Sekretarijat za privredu i turizam može da pomogne ljudima koji žele da pokrenu ili su već pokrenuli svoj biznis”, objasnio je Ivanišević i napomenuo da se svi podaci o ovom pilot projektu mogu pronaći na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Pravo učešća imaju novoosnovani preduzetnici i privredna društva sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine koji su upisani u registar Agencije za privredne registre najranije 1. januara 2022. godine, registrovani su na neodređeno vreme i imaju aktivan status, razvrstani su na mikro ili mala pravna lica, ili su preduzetnici paušalni poreski obveznici.

Prijave na konkurs počinju danas, 13. jula i trajaće do 14. avgusta 2023. godine.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.