logo transparend vojvodina uzivo

Rakovac je dokaz da tehnologija nije uzela maha

NOVI SAD – Naselje Rakovac koje se nalazi na oko 15 kilometara od Novog Sada, svakodnevno raste teritorijalno, ali i po broju stanovnika. Ovo prigradsko naselje, nastalo je u 16. veku kao prnjavor manastirskih kmetova pored manastira Rakovac.

Tokom 1943. godine manastir je porušen, mnogi žitelji pobijeni, a selo spaljeno. Posle rata selo nije obnovljeno, već je severnije podignut Novi Rakovac, dok je Rakovac – stariji deo sela dobio nazi Stari Rakovac.

Foto: nsuzivo

Naime, prema starim knjigama ovo naselje je dobilo po kmetu Raki. Rakovac je ušuškan na obroncima Fruške gore, na oko četiri kilometara od Beočina i 15 kilometara od Novog Sada. Mesto nudi pregršt prirode, arheoloških nalazišta, pećina. Kao i na Fruškoj gori, i u Rakovcu se nalazi nekoliko spomenika palim hajducima.

Foto: nsuzivo

Cena kvadrata placa u Rakovcu kreće se od 50 evra, dok je za kupovinu kuće u centralnom delu sela potrebno izdvojiti od 120.000 evra minimalno, pa naviše. U zabačenijim delovima Rakovca, nekadašnjim vikend naseljima cene kvadrata su jeftinije – kreću se od 69.000 evra pa naviše. S tim da po toj ceni, kuća ima neki nedostatak ili je toliko udaljena da je do nje moguće doći isključivo makadamskim putem.

Decenijama unazad ovo naselje raste, a sa njime i potrebe stanovništva

U Rakovcu je napravljena fiskulturna sala, koja će novim generacijama omogućiti normalno odvijanje fizičkog vaspitanja u nepovoljnim vremenskim uslovima. Do sada je obnovljeno i nekoliko saobraćajnica koje su bile u kritičnom stanju.

Foto: nsuzivo.rs

Pre petnaestak dana, meštani su dobili i rekonstruisani teren u školskom dvorištu. Urađeni su novi koševi, novi golovi za mali fudbal, teren je prekriven podlogom. Oko terena, urađena je i žica, koja bi sprečila odlazak lopte na put. Kako javljaju čitaoci, od tada dešava nešto nesvakidašnje i lepo u selu. Svaki dan se deca, zajedno sa roditeljima igraju na ovom terenu. Igraju se i tinejdžeri ali i odrasli. Takođe kažu, da se dešavalo da u danu bude i do 40 ljudi, zajedno sa decom što je nešto nezapamćeno.

Foto: Ustupljena fotografija

– Našem selu je ovo bilo potrebno. Mi nemamo kafiće, i lokale u koje bi izlazili a ovde provodimo kvalitetno vreme. Bavimo se sportom. Iako je gužva na terenu otkako je urađen, ili sačekamo da neko završi basket ili igramo zajedno. Jedina mana je što se zaigramo basketa, a ne možemo da nastavimo igru jer nemamo osvetljenje- rekao je za NS Uživo meštanin Rakovca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.