Radovi na divljim deponijama prioritet “Čistoće” iz Vrbasa

deponija-vrbas
VRBAS – U opštini Vrbas su ovih dana divlje deponije glavna tema. Sanirani su neki višemesečni problemi na više lokacija.

Krajem prošle nedelje ugašeno je više manjih požara na glavnoj gradskoj deponiji u Vrbasu koji su tinjali na smetlištu nekoliko meseci. Rukovodilac poslovne jedinice “Čistoća” Javnog-komunalnog preduzeća iz Vrbasa Mladen Pavlović naglašava da je ovaj problem nastao još letos i da je iziskivao zahtevne radove komunalne službe.

“Požar je izbijao u četiri navrata i mi smo svaki požar brzo ugasili uz pomoć vatrogasne jedinice Vrbas. Problem je nastao to što se upalio obod deponije gde je prosečna viisna smeća negde od šest do sedam metara. Taj obod deponije, deonica od oko dvesta metara je prekriven niskim rastinjem i tu nije bilo otvorenog plamena, nego je dugo dimila, povremeno se stvarao veliki, beli, gusti dim. Mi smo i to pokušavali da saniramo, ništa nije prepušteno slučaju, međutim, nepristupačan je teren i zemlja koju smo uspeli da nabavimo nije bila dovoljna. Pre nedelju dana uz pomoć Ekološkog pokreta obezbeđene su velike količine zemlje i mi smo sada stavili pod kontrolu taj deo i on je trenutno ugašen”, rekao je Pavlović.

Mladen Pavlović dodaje da je prikupljena značajna količina zemlje, te da će se višak iskoristiti za rešavanja sličnih problema koji bi eventualno ponovo mogli da se pojave zbog prirode ovakve vrste smetlišta i ističe da su ovo problemi koji se prilično često javljaju na gotovo svim divljim deponijama u zemlji.

Paralelno sa ovim radovima otpočelo se sa čišćenjem deponije građevinskog otpada u Vrbasu koja se nalazi uz samo naseljeno mesto, tačnije, na kraju ulice Milivoja Čobanskog.

“Četiri, pet puta u toku godine mi tu deponiju čistimo, ali ove godine je to jako izraženo. U Vrbasu je trenutno ekspanzija izgradnje novih stambenih objekata, sruše se stari objekti i onda se tu pojavljuju velike količine tog građevinskog otpada što ranije i nije bio slučaj. Zato je ta deponija mogla bolje da se sanira. Uz to, kao i uvek ovde se nađe i komunalni otpad, zatim ambalažni otpad iz poljoprivrede i slično. Tri dana smo radili sa kompletnom mehanizacijom, sa utovarivačem, buldozerom i teretnim vozilima i taj deo koji je bio i planiran, on je i saniran. Mi smo uspeli da saniramo još dve deponije u proteklom periodu, jedna je u Kucuri, a druga u Ravnom Selu. I te deponije su planirane isključivo za građevinski otpad, ali smo zatekli i komunalno smeće što često dodatno zakomplikuje posao. Posla ima mnogo i zahteva veliki trud, jer su neohodne sve teške mašine i mi moramo iz grada da ih prebacimo na deponije u naseljenim mestima”, napomenuo je Pavlović.

U poslovnoj jedinici “Čistoća” vrbaškog komunalnog preduzeća ističu da se svi ovi poslovi vrše po nalogu komunalne inspekcije opštine Vrbas, a da je isključivo rukovođenje gradskom deponijom u nadležnosti “Komunalca” iz Vrbasa.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.