logo transparend vojvodina uzivo

Radni sastanak predsednik Skupštine AP Vojvodine sa ambasadorkom Nemačke

VOJVODINA – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ambasadorka SR Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad razgovarali su danas o ekonomskoj, regionalnoj i evropskoj perspektivi AP Vojvodine, kao i o saradnji sa nemačkim pokrajinama.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Pastor istakao je uverenje da će Vojvodina i na dalje biti prostor negovanja evropskih vrednosti, s obzirom na činjenicu da u njoj živi više od dvadeset nacionalnih zajednica između kojih postoji izgrađen uravnotežen odnos, prožet međusobnim uvažavanjem i poštovanjem.

Vojvodine
Foto: Skupština AP Vojvodine

„Gde vidimo Vojvodinu za pet godina je ključno pitanje koje pokreće sve koji se bave politikom na tom prostoru. Vojvodina će biti tamo gde i Srbija jer su te dve putanje neodvojive. Voleo bih da to i dalje bude prostor sa koga dolazi mir, stabilnost i prosperitet, jer su to vrednosti koje negujemo i pokušavamo da preslikavamo na celu državu, ali i region“, istakao je Pastor.

On je rekao i da je jedan od ciljeva pokrajinske administracije zaustavljanje smanjenja broja stanovnika prouzrokovanog migracijama ali i odnosom nataliteta i mortaliteta. Pastor je ocenio da se rezultati po tom pitanju mogu postići mudrom ekonomskom politikom, ali i negovanjem pozitivne klime u društvu i stvaranjem atmosfere u kojoj će vladati ubeđenje da je ovaj prostor jednako dobar za život, kao i bilo koji drugi evropski.

Ambasadorka Konrad naglasila je na sastanku da je utisak da AP Vojvodina, pre svega zbog skladnog suživota velikog broja nacionalnih zajednica, već živi ideju Evropske unije.

Ona je dodala da Nemačka, ali i druge zemlje članice EU, nedvosmisleno žele da Republika Srbija i druge zemlje regiona, odnosno Zapadnog Balkana, postanu članice Evropske unije, ali da na tom putu predstoji još posla u ispunjavanju standarda u određenim oblastima, na kojima bi zajednički trebalo da rade i Brisel, i svaka pojedinačna zemlja.

Predsednik Pastor i ambasadorka Konrad istakli su zadovoljstvo zbog dosadašnje bliske i partnerske saradnje AP Vojvodine sa nemačkim pokrajinama, pre svega Baden-Virtembergom, te izrazili nameru da i u budćnosti podrže ovakve inicijative.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.