Putovanja u ružičastom

NOVI SAD – U poslednje vreme, a pod uticajem filma Barbi, pink je definitivno boja koja dominira. Od odeće, šminke, pa i nameštaja i automobila, voljena plastična lutka nas je još jednom teleportovala u svoj ružičasti svet. Inspirisani Barbikom, danas vam predstavljamo nekoliko interesantnih pink destinacija, koje definitivno vredi posetiti, sve i ako niste ljubitelji dotične lutke.
Džajpur, Indija
Foto: Pixabay/Dedishari

Glavni grad indijske savezne države Radžastan, često se naziva „Roze gradom“ zbog svoje karakteristične ružičaste arhitekture. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj nadimak, a opšteprihvaćena je priča koja kaže da je 1876. godine britanski princ Albert posetio Džajpur, a tadašnji maharadža je naložio da se grad oboji u ružičasto kako bi ga impresionirao.

Takođe, ružičasta boja ima poseban simbolizam u radžastanskoj kulturi jer se tradicionalno povezuje s gostoprimstvom i prijateljstvom. Većina zgrada u starom delu grada Džajpura inače je izgrađena od crvenkastog peskarenog kamena koji ima prirodno ružičastu nijansu te daje gradu karakterističan izgled. Kako se priča o „Roze gradu“ proširila, Džajpur je postao poznat po svom unikatnom izgledu, što ga je učinilo popularnim turističkim odredištem.

Grad je i dalje poznat po svojoj ružičastoj arhitekturi koja ostavlja snažan utisak na posetioce. Najpoznatija atrakcija Džajpura svakako je Hawa Mahal, poznata i kao „Palata vetrova“. Ova legendarna građevina izgrađena je 1799. godine od strane Maharadže Sawai Pratap Singha, a njeni glavni arhitektonski elementi su prozori, lukovi i rešetke koji omogućavaju protok vazduha (“vetrova”) kroz zgradu.

Palata je prvobitno izgrađena kako bi omogućila ženskom delu kraljevske porodice da posmatra spoljni svet bez da budu primećene, zahvaljujući mnoštvu malenih prozora i otvora – ima ih čak 953.

Tuluz, Francuska
Foto: Pixabay/Eleatel

Smešten na jugu Francuske Tuluz je dinamični industrijski i studentski centar, ali osim toga nudi i brojne kulturno umetničke sadržaje, kao i prelepe parkove. Često nazivan „Roze gradom“ (La Ville Rose) zbog karakteristične boje njegove arhitekture, dobio je ovaj nadimak zbog upotrebe tradicionalnih opeka od terakote koje daju gradu toplu ružičastu nijansu. Ova boja postaje posebno vidljiva kada sunčeva svetlost pada na gradsku arhitekturu.

Osim toga, drugi faktori kao što su prisustvo ciglenih kuća i građevinskih materijala sa crvenkastom nijansom doprinose ovoj karakterističnoj boji Tuluza. Nadimak „Roze grad“ postao je i simboličan te se često koristi kako bi se istakla lepota i šarmantnost grada.

Neke od znamenitosti koje ne bi trenalo zaobići prilikom posete Tuluzu su impresivna gradska većnica “Kapitol”, romanička bazilika Sen-Sernin, deo UNESCO svetske baštine i jedna od najvažnijih crkava u Francuskoj, te muzeiji Augustins i Aeroskopija. Za ljubitelje senovitih zelenih urbanih pejzaža tu je prelepa botanička bašta “Jardin des Plantes” ali i živopisni kanal Midi  koji se može obići brodom ili se uz njega može šetati ili voziti bicikl.

“Pink laguna”, Španija
Foto: Unsplash/Wiliam Justen de Vasconcellos

Pink Laguna, poznata i kao „Las Salinas de Torrevieja„, je prirodni fenomen smešten na obali Mediterana u blizini grada Torevijeha, u Španiji. Ova laguna je posebno poznata po svojoj intenzivnoj ružičastoj boji vode, što je rezultat visokog sadržaja soli i prisustva specifičnih vrsta mikroorganizama – solnih algi. Ove alge proizvode crveno-narandžaste pigmente kako bi se zaštitile od jakog sunčevog zračenja i visokog postotka soli u vodi.

Kada se ovi pigmenti kombinuju sa svetlošću, voda dobija intenzivno ružičastu nijansu. Osim što obezbeđuju neverovatnu ružičastu boju, mikroorganizmi takođe igraju važnu ulogu u ekosistemu lagune. Dunaliella salina i druge vrste solnih algi hrana su različitim vrstama ptica, uključujući flamingose, koji se često zateknu u Pink Laguni. Zbog svog neverovatnog izleda laguna privlači brojne posetioce i fotografe, a organizovane su i ture koje omogućuju detaljan uvid u ovaj prirodni fenomen.

Petra, Jordan
Foto: Pixabay/Cheimseherin

Petri, drevnom gradu u Jordanu, ne treba posebno predstavljanje. Petra se smatra jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta i turističkih atrakcija na svetu, te je od 1985. deo UNESCO svetske baštine.

Poznata je po svojim impozantnim građevinama i skulpturama koje su isklesane u ružičastim stenama. Glavni razlog za ovu boju stena je prisustvo specifičnih minerala koji reflektuju svetlost i daju im karakterističnu nijansu.

Spektakularna fasada najpoznatije zgrade u Petri, takozvanog“Skrivenog blaga“ sjajno prikazuje ovu karakterističnu boju. Petra je bila prestonica Nabatejskog kraljevstva, koje je cvetalo u periodu od 4. veka pre nove ere do 2. veka nove ere.

Grad je bio važno trgovinsko i kulturno središte koje je povezivalo različite delove sveta. Bila je ključna tačka na karavanskom putu koji je povezivao različite regione i omogućavao trgovinu između Arapskog poluostrva, Evrope, Azije i Afrike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: