Putniković: Srbija ima alternativu za rusku naftu

NOVI SAD – Evropska unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte do 1. decembra. Kao odgovor na to, predsednik Aleksandar Vučić najavio je izgradnju naftovoda koji bi se priključio na mađarski naftovod „Družba“, a njim se ipak doprema ruska nafta. 

Glavna urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za Radio Novi Sad da EU jeste izuzela Mađarsku, Češku, Slovačku i Bugarsku, ali da je Srbija, ipak, u drugoj poziciji.

Srbija ima alternativu za rusku naftu, ali je ona povoljnija jer možemo da je prerađujemo u rafineriji u Pančevu koja je tehnološki napravljena za taj tip nafte, kaže Putnikovićeva.

Ocenjuje da bi Brisel mogao to da nam ne dozvoli i zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji. S druge strane, Mađarska je uspela da se izbori za izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte do 2024.

Navela je da treba ponovo razmotriti i mogućnost izgradnje naftovoda od rumunske luke Konstanca do Srbije.

Naša sagovornica kao alternativu za Srbiju pominje i najavu izgradnje LNG teminala kod Soluna u Grčkoj, gde će moći da pristaju tankeri iz celog sveta.

Svetsko tržište energenata se, kaže, dosta promenilo, a nakon završetka rata između Ukrajine i Rusije nafta i gas će teći do evropskih potrošača naftovodima. Takav tranzit je svakako brži i povoljniji nego transport tankerima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.