Putniković: Nema opasnosti od nestašice energenata u Srbiji

BEOGRAD – Urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković, izjavila je da Srbija kasni sa izgradnjom skladišta za sirovu naftu, ali da je dobro što je početo da se radi na tome, jer to znači dodatnu energetsku sigurnost za privredu i građane.

Putniković je Tanjug kazala da se Srbija davno obavezala da obezbedi obavezne rezerve sirove nafte i derivata do 31.decembra 2022, ali da smo tek ove godine, kada je Evropa počela da bude uplašena da može doći do nestašica sirove nafte i derivata, i mi počeli da razmišljamo da napravimo veće rezerve.
„Izgradnjom rezervoara skladišta naftnih derivata u Smederevu, kako je nedavno najavila ministarka energetike Dubravka Đedović, u kojima će moći da se skladišti 100.000 tona sirove nafte, pokazuje da država sada nadoknađuje ono sa čim je trebalo početi ranije i Srbija će vrlo brzo ispunjavati uslov da ima rezerve sirove nafte za 90 dana“, kazala je Putniković.
Ona je podsetila i na odluku koja postoji da naftne kompanije u Srbiji koje imaju svoje pumpe imaju rezerve za pet dana prometa, što takođe kako je naglasila, daje sigurnost da zemlja neće biti u opasnosti ako dođe do neke veće nestašice.

„Ako imate rezerve za nekih tri meseca, čak i da dođe do nekih problema sa transportom, imate dovoljno vremena da se preusmerite na drugi način“, kazala je Putniković.
Prema njenim rečuima, dobra stvar je i to što će se graditi i naftovod do Mađarske, između Novog Sada i mesta Alđe, kojim će Srbija biti povezana na naftovod Družba i time dobiti još jedan pravac snabdevanja tim energentom.
Tim naftovodom, kako dodaje, sada se iz Rusije prema evropskim potrošačima nafta doprema kopnenim putem.
Naftovod Družba je najduži na svetu, proteže se na 4.000 kilometara između Rusije i Nemačke jednim krakom, dok drugi ide ka Mađarskoj.
Sagovornica Tanjuga veruje da će država nastaviti da i dalje određuje najvišu maloprodajnu cenu za jednu vrstu benzina i za jednu vrstu dizela, kako bi zaštitila i privredu i građane.
„Ima nekih koji tvrde da bi slobodno tržište dovelo do toga da gorivo na pumpama bude jeftinije, ali država ima svoje razloge, a to je punjenje budžeta, i zbog toga ne odustaje od kontrole cena“, kazala je urednica „Energije Balkana“.

Ona je kazala da je cena sirove nafte na svetstom tržištu od aprila stalno u porastu, što je izazvalo zabrinutost kod građana i kod nas i u regionu.
Međutim, kako je istakla Putniković, ozbiljni analitičari su mišljenja da trenutni nivo cena ovog energenta odgovara velikim igračima na globalnom tržištu i ne bi trebalo da raste.
„Nema opasnosti od nestašica nafte i mislim da će njena cena ostati između 80 i 90 dolara za barel. To je cena koja odgovara velikim proizvođačima, dok je nama kao građanima koji kupujemo naftu svakako uvek bolje da bude jeftinija“, kazala je ona.
Putniković je naglasila i da Srbija ne treba da brine kada je reč o gasu u narednom periodu, jer, kako kaže, naša zemlja ima redovan dotok tog energeta kroz Turski tok.
„Imamo i nepotrošene rezerve gasa u Banatskom dvoru, skladišta se redovno i dopunjuju, a zakupljeni su i novi kapaciteti, tako da ne bi trebali da imamo nikakvih problema što se tiče snabdevanja gasom u narednom periodu“, kazala je ona.

Putniković nije mogla da kaže kolika će cena gasa biti, odnosno da li će doći do poskupljenja.
„Verovatno će doći do poskupljenja, ali to je veoma teško precizirati i bilo šta reći o tome, jer ima vrlo puno pokušaja da razni špekulanti zarade više“, kazala je ona.
Putniković je navela da cena zavisi i od toga hoće li država napraviti novi aranžman sa Rusijom i po kojoj ceni.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.