logo transparend vojvodina uzivo

Putin odobrio zaplenu imovine povezane sa SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaz kojim se u Rusiji odobrava zaplena imovine koja pripada Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ili osobama povezanim sa SAD, kao odgovor na mere koje je Zapad uveo Rusiji prema pisanju Bloomberg Adria.

Ukaz objavljen u zvaničnom glasniku Rusije daje mogućnost ruskim firmama i pojedincima da preko sudova dobiju nadoknadu za sopstvenu imovinu zaplenjenu u SAD, prenela je Beta.

U slučaju da im sud to odobri, vladina komisija pronalazi američku imovinu u Rusiji i nudi je onima koji su se žalili, kao kompenzaciju za njihovu oduzetu imovinu. U to spadaju nekretnine, prava na imovinu i finansijska sredstva.

Iako su brojne zapadne firme već napustile Rusiju kada je počela ruska ofanziva u Ukrajini u februaru 2022. godine, neke su i dalje tu i posluju.

U ukazu koji je Putin potpisao mera se opravdava „neprijateljskim akcijama SAD protivnim međunarodnom pravu, sa ciljem da nanesu štetu Rusiji i Centralnoj banci Rusije“.

Vašington je u četvrtak pozvao zemlje G7 da budu ambicioznije u upotrebi dobiti nastale od zamrznute ruske imovine na Zapadu, da bi podržali Ukrajinu. SAD tako predlažu da se Ukrajini dodeli do 50 milijardi dolara zajma, na osnovu buduće kamatne dobiti od 300 milijardi evra aktive ruske centralne banke koju su zemlje G7 i Evropa zamrzli.

Rusija je u više navrata upozorila da će takve inicijative, koje ona naziva krađom, podstaći odgovor Moskve.

Podsetimo, američka vlada se novim sankcijama koje je objavila ranije ovog meseca fokusirala na rusku proizvodnju oružja. Time je obuhvaćeno oko 200 firmi i 80 pojedinaca u trećim zemljama sveta koji navodno podupiru Rusiju u nabavci materijala za njen oružani program. Sankcije su, prema pisanju Dpa, usmerene i na rusku proizvodnju hemijskog i biološkog oružja. Uz to, sankcionisane su tri osobe koje su navodno povezane sa smrću ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Potez američke vlasti tek je jedan u nizu sličnih koje je ta zemlja – ali i druge zapadne države – uvela kao ekonomske mere usmerene protiv Rusije, otkako je pre dve godine počeo rat u Ukrajini. Zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja, na listi sankcionisanih subjekata od strane Evropske unije (EU) u februaru se našla i jedna firma iz Srbije, a više o tome može pročitati na LINKU.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.