Putin i Tokajev: Nuklearni rat nikada ne treba pokrenuti

RUSIJA – Rusija i Kazahstan polaze od toga da nuklearni rat nikada ne treba da bude pokrenut, navodi se u zajedničkoj deklaraciji povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa između dve zemlje, koju su danas potpisali predsednici Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev.

“Ruska Federacija i Republika Kazahstan polaze od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti”, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja, prenela je agencija TAS S. Putin se sastao u Kremlju sa Tokajevim i rekao da Moskva veoma ceni to što je Tokajev u prvoj stranoj poseti Rusiji nakon reizbora.

“Današnja poseta je od posebnog značaja, ovo je prva poseta Tokajeva nakon što je ponovo izabran za predsednika Kazahstana i od simboličnog je značaja, jer naglašava posebnu prirodu naših odnosa”, rekao je Putin i dodao da Rusija to veoma ceni. Zajedničku deklaraciju predsednici Rusije i Kazahstana potpisali su u Moskvi nakon njihovih razgovora.

U deklaraciji se navodi da Rusija i Kazahstan nameravaju da nastave saradnju između oružanih snaga u različitim formatima. Predsednik Rusije je istakao da se u poslednje vreme redovno sastaje sa Tokajevim i da su se njih dvojica poslednji put sastali na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.

“Uvek koristimo naše sastanke da razgovaramo o aktuelnim dešavanjima. Pre svega razgovaramo o ekonomiji, jer je to osnova naših uspeha u različitim oblastima”, kazao je Putin. On je ukazao na značajan trgovinski promet između pograničnih oblasti dve zemlje koje su, kako je rekao, “više svesne mogućnosti jedne druge i razvijaju te odnose”. “Radili smo i u našoj tradicionalnoj i visokotehnološkoj sferi, što je od vitalnog značaja za budućnost”, naglasio je Putin.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: