logo transparend vojvodina uzivo

Psihologija i boje: Kako do savršenog enterijera?

Ukoliko vam je cilj da se u vašem domu ili nekom drugom prostoru osećate ušuškano, jedan od najvažnijih faktora su boje vašeg enterijera. Psihološki dokazano, boje imaju veliki uticaj na naše emocije, pa samim tim i na raspoloženje. 

U nastavku teksta predstavićemo vam kako da stvorite savršen enterijer, pomoću psihologije boja:

Uzorci boja

Foto: Freepik/senivpetro

Pre bilo kakvog koraka, važno je da nabavite uzorke boja koje možete testirati na vašem zidu. Na ovaj način ćete najbolje proceniti da li vam se ta boja zapravo dopada, jer nekada ona može izgledati drugačije na zidu.

Neutralne boje kao osnova

Koristite boje poput bele, sive i bež, jer se one najčešće koriste kao osnova za enterijer. Osim što su prijatne za oko, idealno se kombinuju i sa drugim bojama.

Lične preferencije

Foto: Freepik/dit26978

Internet je pun estetičnih primera enterijera, međutim, ukoliko vam se nešto dopadne „na oko“ ne znači da ćete se vi osećati dobro u identičnom enterijeru. Suština leži u bojama koje u vama bude pozitivnu emociju. Samim tim, pored uzorka boja, obratite pažnju i na boju nameštaja, jer iako većini prijaju neutralne i nežne boje, sasvim je normalno da vama više prijaju jarke boje.

Kontrast

Iako kontrast između svetlih i tamnih, ili toplih i hladih boja, stvara dinamiku u prostoru, ovo može biti i totalni promašaj. Zbog toga je važno da ih testirate na zidu, kako bi se postigao željeni efekat.

Naglašavanje elemenata

Foto: Freepik/dit26978

Svetlije i zasićenije boje koriste se za naglašavanje određenih elemenata u enterijeru, poput jastuka, tepiha, slika ili drugih dekorativnih detalja. Pomoću ovog trika, dodaćete dubinu i karakter vašem prostoru.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.