logo transparend vojvodina uzivo

Psiholog otkriva šta ne bi trebalo da radite kada vas dete ignoriše

Roditelji često mogu da se naljute ili zbune kada ih dete ignoriše. Ali psiholozi naglašavaju da naši mališani znaju da nas ignorišu iz više različitih razloga, a to u većini slučajeva nema veze sa neposlušnošću.

Najčešće se dešava kada se dete oseća nepovezano sa nama, prekidamo ga u nečemu što mu je trenutno veoma interesantno ili je samo zbunjeno našim uputstvima i ne razume šta tačno tražimo od njega.

Šta god da je razlog njihove reakcije, psiholog Lora Anderson Kirbi za „Very Well Familiy“ objašnjava da ignorisanje u većini slučajeva ne znači da dete namerno ne sluša roditelje. Ona takođe pominje nekoliko stvari koje roditelji nikada ne bi trebalo da rade ako primete da ih dete ignoriše.

Jedna od najčešćih grešaka roditelja je da teraju dete da uradi nešto ako nas ignoriše. Kako objašnjava psiholog, dete u većini slučajeva ima razumljiv razlog zašto ne želi da učestvuje, a prisiljavanje roditelja samo će povećati problem. Umesto toga, potrebno je pokazati saosećanje i razumevanje, prenosi Index.hr.

„Budite mirni i sačekajte ako vidite da vam dete odgovara. Ako mislite da vas nije dobro razumeo, ponovite svoj zahtev i zamolite dete da ponovi vaša uputstva. Naime, u slučaju da može da vam ponovi šta treba da se uradi, znaćete da su mu vaša očekivanja jasna“, objašnjava Anderson Kirbi.

Isto tako, psiholog naglašava da ni u kom slučaju ne bi trebalo vikati ili koristiti bilo koji drugi oblik kazne.

„Na taj način možete samo da izazovete još veći otpor kod svog deteta, a to svakako nije ono što biste želeli“, dodala je ona.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.