Prvo podići kvalitet proizvoda, a zatim prinos – poruka sa Savetovanja povrtara u Novom Sadu

Iako domaći povrtari imaju veliko iskustvo i znaju da proizvedu kvalitetne plodove najraznovrsnijih povrtarskih vrsta, svesni su da unapređenje proizvodnje, bilo za domaće ili inostrano tržište, iziskuje kontinuiranu edukaciju.

Posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, i Kongresni centar „Master“, organizovali su jedan od najznačajnijih skupova u regionu, 22. Savetovanje povrtara.

A predhodne dve godine, pre svega kada je reč o vremenskim uslovima, povrtari kažu – „ne ponovile se“. Suša je uzela svoj danak. Na pragu smo nove vegetacione sezone, za sada vlaga u zemljištu obećava dobar start, međutim šta će se nadalje dešavati teško je predvideti.

Naši povrtari prate nauku i savremene tehnologije proizvodnje što dokazuje i kvalitetno domaćeg povrća.

Klimatske promene iznedrile su pojavu novih štetočina i prouzrokovača biljnih bolesti, a sa druge srane, u zemljama EU ukinut je značajan broj aktivnih materija koje ulaze u sastav preparata za zaštitu useva.

Nameće se pitanje kao proizvoditi u takvim uslovima, a da se ne naruši kavlitet i visina prinosa. Odgovor je u primeni održivih mera uz uvođenje inovacija, poput bioloških preparata, bioloških i organskih đubriva, aminokiselina…

Takve mere se odnose i na organsku proizvodnju, jer ubrzo će kontrolisana konvencionalna proizvodnja preći u integralnu proizvodnju, sa akcentom na dobru poljoprivrednu praksu.

Kako bi se ublažili negativni efekti promena klime, neophodna je strategija, pre svega primena novih agrotehničkih mera, ali težnja na podizanju kvaliteta proizvoda pa tek onda visine prinosa još jedna je od poruka tradicionalnog savetovanja povrtara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.