logo transparend vojvodina uzivo

Prvi februarski utorak u Novom Sadu sunčan, vedar i sa temperaturom od 18 stepeni! (utorak, 18. februar)

NOVI SAD – Prvi utorak  u mesecu februaru će biti sunčan i veoma topao za ovo doba godine. Temperatura će biti od 5 do 18 stepeni. Ne možemo da se žalimo, više nego topao dan za februar mesec.

Juče su u  centru grada bili postavljeni kombiji sa mamografima u kojima se pregledalo više od 70 žena. Akcija našeg portala u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatrom za zdravstvo i Kliničkim centrom Vojvodine nastavlja se i danas od 09:00 do 15:30 časova.

Mobilni mamografi su postavljeni na Trgu slobode, u centru grada, pružajući praktičnost i pristupačnost ženama koje žele da obave preglede. Za učešće nije potrebna zdravstvena knjižica, već samo lična karta ili pasoš kao dokumenti identifikacije.

Uslovi za pregled su jasno definisani: žene starije od 40 godina koje nisu već u programu praćenja promena na dojkama u nekoj od zdravstvenih ustanova, i koje su prošle godinu dana od poslednje mamografije.

U Srpskom narodnom pozorištu možete pogledati predstavu „Upotreba čoveka“ od 19:30 časova.
Foto: Gradske info

A u Pozorištu mladih predstavu na „Vukovom tragu“ od 19:00 časova.

Svečano otvaranje izložbe „Šahtograd“ u 19 časova, galerija FORMA Ilije Ognjanovića 3.

Za posetioce izložba je otvorena od 6. do 25. februara 2024. godine

Postavka izložbe Šahtograd predstavlja izbor iz serije od preko 300 fotografija inspirisanih elementima urbane svakodnevice, uličnim šaht poklopcima, koji su kontinuirano snimani tokom prethodnih osam godina u različitim gradovima domaćeg i šireg, evropskog prostora. Fotografije su nastajale instiktivno, neretko u lošim svetlosnim ili vremenskim uslovima.

Kontrstirane su kako bi evocirale trenutak u kome su nastale. Najveći broj fotografija snimljen je u Novom Sadu, gradu u kojem autor živi preko dvadeset godina, ali su u mapu Šahtograda ucrtani i drugi gradovi koje je autor posećivao, pretvarajući objektivom svoje kamere ove naizgled prozaične artefakte u prave umetničke improvizacije: Beograda, Zrenjanina, Subotice, Budimpešte, Nidrija i Pefkohorija.

Foto: Promo

Izložba predstavlja autentičan umetnički pogled na neobičnu lepotu sakrivenu u čeličnoj teksturi šahtova ulica i trgova, koja nas vodi daleko izvan uobičajenih umetničkih prikaza.

Odabir ornamentalnih detalja koji su suptilno utisnuti u reljef šaht poklopaca, ovom izložbom postaje izraz autorske umetničke vizije. Praktični urbani pajzaž kontekstualizuje se na nov način. Lepota je intrigantno sakrivena ispod naših stopala. Mešavina urbanog i izrazito vizuelnog ispunjena je
bogatstvom ornamenata i značenja.

Izložba Šahtograd je poziv posetiocima da uplove u svet svakodnevice na umetnički način, da prema sopstvenim afinitetima i imaginarnim vizijama dekodiraju nova značenja i estetske doživljaje uokvirene izloženim fotografijama. Umetnička realnost postavke koja istražuje temu umetničkog izraza korišćenjem običnih predmeta, pruža mogućnost da se eksperimentiše, izađe izvan ustaljenih okvira, izraze dublje ideje o ljudskom društvu, istakne lepota u neprimetnom detalju i da se običnom dodaju nova neobična značenja.

Uživajte!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.