Prva nagrada za KUD Stanko Paunović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PANČEVO – Kulturno umetničko društvo „Stanko Paunović“ NIS-RNP Pančevo osvojio je prvo mesto i nagradu za najbolje izvođenje koreografije na „Belgrade award“ festivalu – nacionalnom takmičenju folklornih ansambala Srbije. Nastupili su sa igrama bosilegradskog Krajišta. Festival je održan 9. oktobra u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” osnovano je 1948. godine kao društvo železničara Pančeva. Od 1977. godine sponzor društva je Rafinerija nafte Pančevo, čiji je naziv dodat imenu društva.

Ansambl je učestvovao na najznačajnijim festivalima u Srbiji: Bemus u Beogradu, Vukov sabor u Tršiću, Homoljski motivi u Kučevu, Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli, Vršački venac u Vršcu, Carevčevi dani u Velikom Gradištu, Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu, Dani etnološkog filma u Beogradu… Ansambl je učestvovao na međunarodnim festivalima u Poljskoj, Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji, Holandiji, Ukrajini, Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Engleskoj, Kanadi, Turskoj, Tunisu, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Španiji, Portugaliji, Rusiji, Bosni i Hercegovini.

Ansamblu je 2003. godine dodeljena Nagrada grada Pančeva, za izuzetna dostignuća u oblasti kulture, kao i zlatna plaketa Saveza amatera Srbije za 55 godina kontinuiranog i uspešnog rada.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” nagrađivano je zlatnim plaketama u svim starosnim kategorijama, na festivalima od pokrajinskog i republičkog značaja, kao i međunarodnim festivalima.

“Paunović” danas okuplja više od 500 članova u okviru 12 igračkih grupa, ženske i muške pevačke grupe, narodnog orkestra, dečjeg narodnog orkestra, tamburaškog orkestra, škole tambure, škole frule, i radionice za rekonstrukciju narodnih nošnji.

Na repertoaru ansambla nalaze se koreografije i pesme sa celokupnog srpskog etničkog prostora.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” organizator je festivala pevačkih grupa „Etno glas“ (od 2000. godine) i festivala dečijih folklornih ansambala „Pančevo-grad igre“ (od 2009. godine).

Ansamblu je dodeljena Novembarska nagrada grada Pančeva za 2011. godinu za izuzetna dostignuća u oblasti umetnosti.

Tagovi:

Pročitajte još: