logo transparend vojvodina uzivo

Provera obučenosti vojnika na služenju vojnog roka

SRBIJA – U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu ove nedelje je realizovana provera osnovne individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2024“.

To je prva provera ove generacije vojnika, koja je realizovana kako bi se utvrdila njihova osposobljenost za samostalno izvršavanje taktičkih radnji i postupaka na bojištu, pravilno rukovanje naoružanjem i vojnom opremom i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe i službe obezbeđenja objekata.

Vojnici su na proveri rešavali raznovrsne taktičke zadatke, za šta je bilo neophodno da primene znanja i veštine stečene tokom obuke u prvoj fazi prvog perioda služenja vojnog roka. Postignuti rezultati govore da su u potpunosti savladali sve sadržaje obučavanja, što je i potvrda da je obuka dobro planirana i izvedena.

U  nastavku vojnicima predstoji premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti, a potom i kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

Istovremeno se, na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije, nastavljaju intenzivne vežbovne aktivnosti snaga Vojske Srbije koje učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi „Vihor 2024“.

U skladu sa namenom i dobijenim zadacima, komande i jedinice uvežbavaju planiranje i izvođenje borbenih dejstava u operaciji odgovora na krizu, na kopnu, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima.

Vežbajuće jedinice su na teren izašle početkom nedelje, a najsloženija aktivnost realizovaće se na privremenom poligonu „Pešter“ u petak 19. aprila, kada će združene snage Vojske Srbije demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.