logo transparend vojvodina uzivo

Prošle godine u EU zabeleženo petostruko više slučajeva afričke kuge svinja

U 2023. godini, afrička svinjska kuga (ASK) pogodila je 14 država članica i uzrokovala petostruko više slučajeva bolesti u poređenju sa prethodnom godinom.

Ovo su glavni nalazi najnovijeg godišnjeg epidemiološkog izveštaja koji je objavila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

U 2023. godini zabeležen je najveći broj slučajeva afričke svinjske kuge (ASK) od 2014. godine. Pri tome, u Hrvatskoj i Rumuniji prijavljeno je 96% ukupno zabeleženih slučajeva (1.929).

Broj slučajeva kod divljih svinja povećao se za 10% u 2023. godini u poređenju sa prethodnom godinom. Virus je prvi put zabeležen u Švedskoj i Hrvatskoj i proširio se na nova područja u Italiji. Takođe se ponovo pojavio u Grčkoj posle dvogodišnje pauze.

Nemačka, Mađarska i Slovačka su zabeležile poboljšanje epidemiološke situacije uz smanjenje broja izbijanja kod divljih svinja.

Stručnjaci EFSA preporučuju pasivan nadzor, uključujući testiranje leševa divljih svinja, umesto aktivnog nadzora, koji uključuje testiranje ulovljenih divljih svinja.

Pasivni nadzor, posebno praćenje i uočavanje kliničkih znakova bolesti, ostaje glavni način otkrivanja ASK i u objektima za uzgoj domaćih svinja. Stoga, farmeri i veterinari imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv ove opake bolesti.

U oktobru 2024. godine EFSA će dostaviti naučno mišljenje koje revidira faktore rizika za pojavu, širenje i perzistenciju virusa ASK u populacijama divljih i domaćih svinja. Ovo mišljenje daće značajan doprinos u sprečavanju, kontroli i iskorenjivanju virusa ASK.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.